Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kompostointi aihealue Seuraava
pvm: 27.4.2015 18:7

Kysymys: eliöitä kompostorissa

Kompostointi

Valmistan puutarhaa varten joka vuosi omaa kompostia, pikakompostorissa. Nyt kuin myös viime vuonna esiinty eräs riesa: kompostori on täynnä pienen pieniä liikkuvia eliöitö, noin 1 mm kokoisia. Vihreä kompostorin väri ei edes enää näy.
Mitä ne ovat? Onko niistä haitaa? Pitääkö tehdä jotain?
parhain kevätterveisin,
Hubertus Härke
Laihia

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Vastaajana Riikka Kerttula Biolan Oy:stä:

Epäilen, että kyseessä ovat hyppyhäntäiset. Ne ovat 1-5 mm mittaisia kuusijalkaisia, joita Suomessakin on yli 200 lajia. Hyppyhäntäiset suosivat pimeitä ja kosteita paikkoja, joissa on hajoavaa orgaanista ainesta. Kompostori siis sopii niille loistavasti elinympäristöksi. Ne käyttävät ravinnokseen leviä, hajoavaa biojätettä, bakteereita ja sieniä. Hyppyhäntäisistä ei ole kompostorissa mitään haittaa, mutta jos ne inhottavat, ne voi pyyhkiä sisäpinnoilta pois esimerkiksi talouspaperilla. Myös pyretriinipohjaisia torjunta-aineita voi käyttää. Monissa sumutettavissa tuholaistorjunta-aineissa tehoaine on pyretriini. Pyretriini tehoaa vain niihin yksilöihin, joihin se osuu. Kompostin sisällä olevat hyönteiset, madot ja muut eliöt ovat pyretriiniltä turvassa.Arvostele vastaus kysymykseen "Kompostointi / eliöitä kompostorissa":

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: