Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Julkisivut aihealue Seuraava
pvm: 20.11.2018 21:54

Kysymys: Talon ulkorappaus

Julkisivut

Meillä on vuonna 1981 rakennettu 1,5-kerroksinen omakotitalo, johon rakennutimme lisäsiiven vuonna 2015. Siiven alaosa on tehty siporexista ja yläosa on puurakenteinen. Tänä keväänä teimme sopimuksen erään yrityksen kanssa siporexin rappaamisesta elokuun loppuun mennessä. Yritys aloitti ulkoseinien rappaamisen useista pyynnöistämme huolimatta vasta syyskuun alussa. Rappaus tehtiin kolmikerrosrappauksena verkottamalla. Lämpötila oli päivisin 5-7 astetta plussalla ja 2-3 yönä lämpötila laski pari astetta pakkaselle. Huolenani on, että miten seinät ehtivät kuivua, kun lämpötila oli noin alhainen? Sanoin asiasta työmiehille, mutta he eivät pitäneet asiaa merkityksellisenä. Sanoin asiasta myös työn myyneelle henkilölle, mutta hän sanoi, että työllä on normaali kahden vuoden takuu. Vieläkään julkisivu ei ole valmis, koska he ovat maalanneet kertaalleen rapatun pinnan. Laitan pari ottamaani kuvaa rapatusta pinnasta. Erityisesti olen huolestunut, onko rappaus tehty oikein ja kestävä ja voiko huonosta kuivumisesta tulla jotakin seuraamuksia, esim. homehtuminen, rappauksen irtoaminen tms.? Mitä mielestänne minun tulisi vaatia yritykseltä, että voin hyväksyä lopputarkastuksen.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ensinnäkin kysymykseen mitä tulisi vaatia urakoisijalta, että voisi hyväksyä urakkasuorituksen tehdyksi. Vastaus on:" Kun kaikki urakkaan kuuluneet työt on tehty."  Pienia virheitä ja puutteita voi olla. On huomattava, että koko urakkasummaa ei saa maksaa ennen kuin nuo virheet ja puutteetkin on korjattu.
Jos takuusta on sovittu jokin vakuus, sekin on oltava jätettynä ennen viimeistä maksusuoritusta,joka on yleensä 10 % urakkasummasta.

Kolmikerrosrappaus pitäisi olla vahvuudeltaan n. 30 mm. ja se muodostuut artuntarappauksesta, täyttörappauksesta ja pintarappauksesta sekä maalauksesta, kuten tässäkin on sovittu. Pintalaastin värin pitäisi olla jo lähellä lopullista väriä.  

Kuva 1:n laikukkuus voi johtua rappauksen pinnan jäätymisestä.  Siitä ei välttämättä ole haittaa, koska rappauslaasti saavuttaa jäätymislujuuden 2-3 tunnissa. Valkoiset kohdat ovat jäätyneen näköisiä.  Jos sään puolesta se on mahdotonta, niin silloin väittäisin täyttörappauskerroksen olevan liian ohuen. Tämä on hankalampi asia ja se voi johtaa pinnan halkeiluun täyttörappauksen irtoamiseen taruntarappauksesta. Pieni laastimäärä kuivuu liian nopeasti , ns. se kuivuu irti.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Talon ulkorappaus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: