Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Julkisivut aihealue Seuraava
pvm: 15.11.2014 17:36

Kysymys: Karaattilevyjen puhdistus sekä uudelleen maalaus / pinnoitus

Julkisivut

Mitä voi tehdä tummuneille karaatti ulkoseinän pinnoituslevyille? Varmaankin homepesu-tai esim. Tikkurilan yleispuhdistusainekäsittely ja pehmoisella esim. pitkävartisella autonpesuharjalla kevyt vesipesuharjaaminen. Entä uudelleen maalaus? Joillakin luulisi olevan tietotaitoa / kokemusta, sillä onhan näitä levyjä aikanaan käytetty paljon.

"Neuvoista kiitollinen"
koneins., ex. R&D manager
talot, mökit, autot, koneet
Tekemällä ja välillä kysymällä oppii
Kysymyksiä: 10 kpl
Jäsenen Jukebox  antama (25.11.2014 9:20) kommentti

Karaattilevyjen pesuun on Teknoksella kehitetty oma Karaattipesu-aine. Sitä voi kysyä heiltä, se oli kehitetty levyvalmistaja LTM Company Oy:lle. Pesun voi tehdä kastelemalla levyjen pinta ja ruiskuttamalla painepesurilla pesuainevettä, jonka annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Levyt pestään harjaamalla esim. pehmeällä juuriharjalla tai mainitsemallasi autonpesuharjalla ja huuhdellaan painepesurilla. Painepesurissa käytettävä leveää suihkua, EI PISTESUIHKUA.Jäsenen J3623091318 antama (25.11.2014 11:8) kommentti

Kiitos kommentista / tiedoista.Onko se mahdollista, että levyt tällä tavoin saataisi ns. riittävän siistiin kuntoon vai onko ne kuitenkin pesun jälkeen käsiteltävä jonkinlaisella, väripigmenttejä  sisältävällä "maalilla" tai muulla pinnoitteella? Ihmettelen vähän sitä että kuten ensimmäisessä viestissä kirjoitin "Joillakin luulisi olevan tietotaitoa / kokemusta, sillä onhan näitä levyjä aikanaan käytetty paljon", niin ei ole löytynyt selkeää, kokonaisvaltaista käsittelyohjetta ko. ongelmaan. Kuitenkin ainakin täällä Etelä-Suomessa ajellessa näkyy tosi paljon näitä karaatilla pinnoitettuja taloja, jotka ovat pinnaltaan melko surkean näköisiä ja ainakin teoriassa tuntuisi, että ei niitten kunnostaminen välttämättä tarvitsisi olla tavallista talon maalaamista suurempi homma.Jäsenen marja  antama (9.3.2016 18:49) kommentti

Tiedän että taloni karaattilevyt ovat laitettu asian mukaisesti kaikkine tuuletuksineen. Talossa ei ole home ongelmaa. Levyjen "hiekka" kuitenkin on isorakeista ja karissut sieltä täältä niin, että paikoin on näkyvissä vain mäntyvaneri. Ajattelin, että pinnan voisi vaikkapa hiekkapuhaltaa ja uudestaan pintakäsitellä esimerkiksi hienojakoisemmalla kiviaineksia sisältävällä maalilla, joka ei kuitenkaan olisi mikään muovipussi. Kysynkin onko tällaista maalia jo olemassa vai teenkö sen kalkkimaalia karhentamalla osin sementillä ja  himpun liimalla. Pinnasta tulisi suht sileää rappausta näyttävä tulos. Kuinkahan sitten kestäisi. Siitä en ole ihan varma.Jäsenen Jyrki Sandberg  antama (18.9.2020 20:38) kommentti

Karaattilevy pinnoitettiin mm. 80 - 90 -luvulla epoksilla, jolla levyn pinnassa oleva kiviaines kiinnitettiin levyyn, ja näin saatiin omakotitalon julkisivuun kiviseinää muistuttava ns. struktuuripinta. Ajan kuluessa - mm. ilmastorasituksen vuoksi - epoksi sideaineena liituuntuu/haurastuu pinnaltaan, joten siitä syystä karaattilevyssä käytetty kiviaines irtoaa.Karaattilevyllä levytetty seinä voidaan ennallistaa pinnoittamalla se kotimaisella polyuretaanipohjaisella Findur Julkisivumaalilla. Näin saadaan julkisivulle useita elinvuosia lisää ja vältytään kalliilta julkisivuremontilta! Lisätietoa www.findur.fi, puh. 010 231 0950.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mielestäni sinulla on hyvä tuntuma seinän puhdistukseen, esim Tikkurila Huoltopesu joka ei vaadi uudelleen maalausta mutta estää myös homeen kasvun, on mielestäni hyvä vaihtoehto ja sen huolellinen huuhtelu. Pesun jälkeen sinun kannattaa tarkkaan miettiä olisiko seinän kunto ja ulkonäkö sellainen että sen voisi toistaiseksi hyväksyä. Mielestäni tämä on paras vaihtoehto.
Mikäli kuitenkin haluat maalipinnan niin joissakin kohteissa on käytetty  Kivitex silikaattimaalia:
Tiiviit pinnat, pohjustus:
Tiiviit, kiinteät ja kovat pinnat esim. betoni pohjustetaan kertaalleen Kivitex silikaattipohjusteen ja Kivitex silikaattimaalin seoksella, sekoitussuhde 1:2.
Tiiviit pinnat, pintamaalaus:
Pintamaalaus suoritetaan pohjustuksen sitouduttua vähintään 12 h Kivitex silikaattimaalilla, jota voidaan ohentaa max. 10 % vedellä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / Karaattilevyjen puhdistus sekä uudelleen maalaus / pinnoitus":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J3623091318 antama (17.11.2014 17:23) kommentti

Vastaus vai tukee omaa ajatustani, eli olen ajatellut hyvin pitkälle samalla tavoin. Toisaalta kun em. levyllä päällystettyjä taloja on tosi paljon ainakin Etelä-Suomessa, niin luulisi että jonkun "maalifirman" olisi kannattanut kokeilla ja testata sopiva tuote ja saada sitten markkinoita ja tyytyväisiä asiakkaita.

 
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: