Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Julkisivut aihealue Seuraava
pvm: 10.3.2014 10:12

Kysymys: ei otsikkoa

Julkisivut

2011 valmistunut talo, jossa on maanvarainen laatta, on tliiliseinään ilmestynyt pystysuora halkeama. mikä on aiheuttanut halkeaman. miten se pitää korjata, siten ettei halkeamia mm. tule lisää?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilmeisesti kysymyksessä on routavaurio, eli perustusten alta on maa jäätynyt joltakin kohdin ja kyseinen kohta on nostanut perustusta jolloin tiiliseinään on muodostunut murtuma kuvaamallasi tavalla.
Ennen korjaustyön aloittamista tulee selvittää vaurion aiheuttaja, mikäli kysymyksessä on roudan aiheuttama vaurio selvitä ensin joko suunnitelmista tai tekijältä:
-Salaojitus
-Routaeristykset vahvuus ja laajuus
Mkäli näissä on puutteita, kuten oletan, tulee ne saattaa asianmukaiseksi, tässä sinua auttaa paikkakunnallasi toimiva rakennesuunnittelija joka muutoinkin auttaa tarkemman korjaussuunnitelman tekemisessä.
Mikäli kysymyksessä on selkeä suuraviivainen roilo,  se tulisi muotoilla poistaa pienet repeämät ja saumata roilo joustavalla saumamassalla. Tämä korjaus ei itsessään aiheuta uusia halkeamia, kunhan poistat perusongelman.
HS

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Julkisivut / ei otsikkoa":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J527291910 antama (11.3.2014 21:22) kommentti

Talo on rakennuttajan tekemä ja lähes uusi, Miten siis korvausvelvollisuus menee tällaisessa asiassa? Millainen routaeristys pitää olla? laajuus + vahvuus?Jäsenen Pete antama (11.3.2014 23:46) kommentti

Katso piirustuksista, siis rakennusvalvonnan hyväksymästä versiosta. Jos rakenne vastaa niissä esitettyä, niin ei aihetta enempään. Tuo halkeama on ulkovuorauksessa, ei siis pinnassa jonka kuuluu olla tiivis. Virallinen vastauskin on jo tullut, mutta ketään ei kiinnosta talon runkorakenne. Onko se puurunkoinen talo tiilivuorauksella, vai täystiilitalo? Jälkimmäisessä tapauksessa ainakin minua kiinnostaisi enemmän, onko noita halkeamia rungossakin.

Kannattaisko selvittää asia ihan oikeesti ennen, kuin korvauksia taas kerran perätään?Jäsenen J527291910 antama (12.3.2014 12:2) kommentti

Talo on siis puurunkoinen ja tiiliverhoiltu. Kyllä asia selvitetään, hieman hankaloittaa, kun halkeama on terassin kohdalla, joka on myös samalla lasitettu.Jäsenen Pete antama (12.3.2014 12:18) kommentti

Tarkkailepa sisäpuolelta samaa kohtaa. Alkavatko kipsilevyn saumat näkyä tai onko tapetissa halkeamia. Vaikka toisaalta, jos niitä on etkä ole vielä huomannut, niin ne ovat voineet olla siinä ennenkin. Mut ihmettalisin, jos noin vähäinen eläminen sisätiloissa näkyisi.

Kuvattu halkeama on kohdassa, jossa ei kovin montaa tiiltä ole päällekkäin, ja aukkojen kohdalta kivirakenteet yleensä jännityksensä purkavat. Jotenkin tuntuu, ettei tuossa ole mitään huolestumisen aihetta. Mut koitapa tuota halkeaman päällä olevaa ikkunaa, toimiiko se entiseen tapaan? (vai onko sitä vielä avattu ennen)Jäsenen Pete antama (12.3.2014 12:19) kommentti

Tarkkailepa sisäpuolelta samaa kohtaa. Alkavatko kipsilevyn saumat näkyä tai onko tapetissa halkeamia. Vaikka toisaalta, jos niitä on etkä ole vielä huomannut, niin ne ovat voineet olla siinä ennenkin. Mut ihmettalisin, jos noin vähäinen eläminen sisätiloissa näkyisi.

Kuvattu halkeama on kohdassa, jossa ei kovin montaa tiiltä ole päällekkäin, ja aukkojen kohdalta kivirakenteet yleensä jännityksensä purkavat. Jotenkin tuntuu, ettei tuossa ole mitään huolestumisen aihetta. Mut koitapa tuota halkeaman päällä olevaa ikkunaa, toimiiko se entiseen tapaan? (vai onko sitä vielä avattu ennen)
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: