Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, täysin koneellinen aihealue Seuraava
pvm: 21.10.2011 17:52

Kysymys: Ilto 300 ja jälkilämmitys vastuksen toiminta.

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Rakensin paritalon 2008 ja meille tuli ilmanvaihto (lto) koneeksi Ilto 300 molempiin asuntoihin. Olen yrittänyt hiukan kysellä täällä Porin suunnalla asiaa ja netistä katsoa mutten ole oikein edistynyt asiassa. Talvisin minua on askarruttanut tuo jälkilämmitys omassa koneessani ja siksi nyt syksyn viileiden alettua aloitin systemaattisen testauksen molemmissa asunnoissa. Molempien asuntojen tuloilmakanavasta (koneen sisältä) otin lämpötilaa niin ettei jälkilämmitys ollut päällä eli tuloilma lämpesi ainoastaan kuution avulla. Se oli molemmissa asunoissa n.18 astetta, ulkona oli 6 astetta lämmintä.

Seuraavaksi tein testiä niin että kiersin jälkilämmitys termostaattia varovasti asentoon jossa se juuri ja juuri naksahtaa päälle eli vastus alkaa lämmittää. Ero koneissa on tässä kohtaa iso. Toisessa asunnossa koneelta lähtevä ilma lämpeää (mittausanturi koneen sisällä tuloputkessa) tuosta 18 asteesta suhteellisen rivakasti aina tuonne 24 asteeseen jolloin edellä annetuissa olosuhteissa naksahtaa pois päältä ja ilma alkaa hiljalleen jäähtyä kohti tuota 18 astetta käynnistyäkseen uudelleen.

Minun asunnossani taas vastus alkaa lämmittää samalla tavoin, mutta vastus ei lämmitä ilmaa kuin n. 21-22 asteiseksi ja hiukan vähemmän aikaa päällä ajallisesti. Tuo saattaa tuntua pieneltä erolta mutta toinen kone antaa samassa ajassa enemmän lämpöä ilmalle jolloin sen jäähtyminenkin kestää kauemmin eli vastus on vähemmän aikaa päällä. Lähtölämpö molemmissa koneissa oli sama 18 astetta joten muuttujaa tuolla puolella ei ole. Jotta saisin oman koneeni lämpeämään samalla lailla saan säätää termostaattia reilusti yli 20 asteen, tuonne 23 tienoille kun toisella koneella saan lähtöilman käväisemään yli 24 asteiseksi nopeasti jo tuolla n.18 asetuksilla.

Olisinkin kysynyt jos joku olisi osannut neuvoa että voiko jälkilämmitys patterissani olla jokin vika että se ei ikään kuin lämmitä yhtä tehokkaasti kuin toisen asunnon vastaava? Käyttää termostaatissa sitten mitä asetuksia tahansa niin toisen asunnon kone lämmittää ilman lämpimämmäksi ja vastus on pidemmän aikaa päällä ja vastaavasti todella kauan pois päältä vaikka lähtötilanne lämmitettävälle ilmalle on sama. Onko siellä jotain muita säätömahdollisuuksia mikä voisi selitää ilmiön. Jos tällainen on mahdollista ajattelin kutsua jonkinlaisen asiantuntijan konetta katsomaan. Kaikki neuvot otetaan kiitollisuudella vastaan.
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Termostaatit voivat olla erilaisia, vaikka ovat samaa merkkiä. Antureissa voi myös olla vaihteluja. En tarkemmin tunne koneen toimintaperiaatetta. En myöskään löytänyt netistä kunnollista ohjausjärjestelmää. Mittaamasi 24 astetta tuloilman lämpötilana on mielestäni vähän liian korkea. ilma jää huoneen yläosaan, eikä sekoitu muuhun ilmaan kunnolla. Kun lämpötila on sama tai vähän alhaisempi kuin huoneen lämpötila, katosta tuleva ilma sekoittuu paremmin. Mielestäni sinun kannattaa ottaa yhteys suoraan valmistajan tekniseen neuvontaan. Oletettavasti termostaattia voi säätää.

Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Ilto 300 ja jälkilämmitys vastuksen toiminta.":
Jäsenen Raid76 antama (23.10.2011 19:36) kommentti

Kiitoksia! Se 24 astetta oli siellä koneen sisällä tuloputken huippulämpö, jossa se käväisi vastuksen ollessa päällä.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: