Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, täysin koneellinen aihealue Seuraava
pvm: 30.3.2019 23:21

Kysymys: Huono sisäilma kerrostalossa

Ilmanvaihto, täysin koneellinen

Hei,

Kerrostalo asunnossamme huono, tunkkainen ja haiseva (viemärinhaju) sisäilma. Talo (5 kerrosta) rakennettu 2013. Asunnossa huoneistokohtainen koneellinen ilmanvaihto. Kone swegon 270. Haju voimistuu iltaisin klo 20-23 ja yöllä n. 02.00. Viemärinhaju todella voimakas aamuisin kylppärissä. Olen puhdistanut kaikki lattiakaivot, hajulukot yms. Ilmanvaihtokoneen suodattimet vaihtanut 2x. Olen asunut asunnossa 3kk. Ikkunoita on pakko pitää välillä auki kun tuntuu ettei happea ole ollenkaan, hirvee päänsärky aamuisin ja nenä tukossa. Makuuhuoneessa jossa nukun haisee koko yön kuin nukkuisi varastossa/kellarissa. Voiko swegonin kondenssivesipoistoon liittyvän vesilukon tukos tai kuivuus aiheuttaa hajuja. Pitääkö hajulukossa olla vettä? Vetääkö lattiakaivosta viemärihajun swegoniin ja sitä kautta huoneistoon?????

Miten tarkistan ettei asunto liian alipaineinen? Pitääkö poiston olla suurempi kuin tulon? Taloyhtiö ei auta asiassa. 
Jäsenen PetteP antama (31.3.2019 19:39) kommentti

Onko kondenssiviemäröinti on tehty oikein, eli ilmanvaihtokoneen kondenssiputkesta vesi valuu johonkin vesilukolliseen viemäröintipisteeseen? EI SUORAAN viemäriverkostoon. Käyttöohjeen sanoin:

"Kondenssivesi johdetaan lattiakaivoon tai pesuallasyhteeseen. Ei suoraan viemäriin."Olen omin silmin nähnyt eräässä rivitalossa IV-koneet asennettuna siten, että kondenssiputki on suoraan johdettu viemäriin. Kupariputkea, jossa taivutettu s-mutka vesilukoksi ja sitten vaan ilman mitään ilmaväleja tai enempiä vesilukkoja viemäriverkkoon. Toimii siihen asti, kunnes kuivuu tai joku hetkelinen paine-ero tyhjentää pikku vesilukon. Varmaan ihan jonkun ammattiurakoitsijan värkkäämä ja valvojan hyväksymä (jos on jaksanut silmiään avata työmaalla), eli mikä vain on mahdollista, mutta ei oikein.

Jäsenen Sarkku  antama (2.4.2019 11:53) kommentti

Tiedätkö voinko tarkistaa tämän (mihin vesi johdetaan) valuttamalla vettä ilmastointikoneen lattiassa olevasta reiästä? Kondenssiputki menee ainakin seinän kautta....en tiedä mihin???


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiön pitää hoitaa tuo asia kuntoon, ellei muuta sopimusta ole. Kertomasi perusteella ilmanvihtokone poistaa asunnostasi huomattavasti enemmän ilmaa kuin sinne tulee korvausilmaa, jolloin alipaine on liian suuri, jolloin ilmanvaihtokone ottaa tarvitsemansa korvausilman lattiakaivon, wc istuimen ja pesualtaiden kautta huoneistoon. Korvausilma saadaan yleensä kaikkiin huoneiston ikkunapuitteisiin asennettujen suodattimellisten korvausilmaventtiilien kautta. Jos suodattimet ovat likaisia ja jopa tukkiutuneet likaisuuden takia, niin ne on heti vaihdettava puhtaisiin ja toimenpide ja maksu on joko sinun tai taloyhtiön asia hoitaa riippuen siitä mitä niistä on sovittu. Huoneistossa alipaineen suuruus ei saisi olla enempää kuin 15 Pa, jos se on suurempi, niin huoltoyhtiö / iv-huolto säätää sen kohdalleen  ja kustannuksien maksu sinulle tai mitä niistä on sovittu taloyhtiön kanssa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, täysin koneellinen / Huono sisäilma kerrostalossa":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Angervosta allergiaoireita?
Onko verhoangervo allergiselle huono valinta?...
Lepän hyöty kasvimaalle
Olen antanut lepän kasvaa marjapensaiden ja perunamaan vieressä isoksi. Pensaat eivät tuota satoa. Luin jostain, että leppä tekee hyvää...
Suodatinkankaan sadevedenläpäisy
Olen laittanut pihalle mullan ja kuorikatteen väliin harmaata, maanrakennustöistä ylijäänyttä suodatinkangasta, johon olen istutettujen kasv...
Cannan talvettamisesta
Olen talvettanut cannoja jo monta vuotta. Nyt kokeilin laittaa tuvan alle jossa tällä hekellä näkyy olevan lämmintä 4,1 astetta. Kosteutta o...
Pionien kukinta
Hei!Tykkään pioneista, mutta ne kukkivat tosi huonosti. Ne on ollut vasta muutaman vuoden,varressa saatta olla vain yksi kukka. Muurahaiset myös tykkä...
ulkoporras
poikani osti parivuotta talon jossa sisäänkäynnissä on porras1.50cm x1.50cm on liuskekiviä niiden saumat ovat auki n...
Huonekasvien kasvilamput ??
                                               HEI...
Sinikkaluumupuun hyvinvointi
Kolmevuotiaan Sinikkaluumupuun lehden täynnä pieniä reikiä. Sato todella huono. Mikä ötökkä pient...
Ilmansuunnan merkitys.
Tämä kysymys koskee ilmansuuntia kun kasvattaa kukkia parvekkeella tai sisällä. (äskeisestä kysymyksestäni...