Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ilmanvaihto, muu aihealue Seuraava
pvm: 14.2.2017 15:14

Kysymys: Miten poistetaan käytöstä tarpeeton kellarin korvausilmaputki?

Ilmanvaihto, muu

Betonirunkoisen, v. 1967 rakennetun omakotitalon kellariin tulee tällä hetkellä korvausilma kuudesta kohdasta. Ulkona sokkelin vieressä on metalliset "tötsät" eli pystysuorat, teräshattuiset 160 mm:n teräsputket, joista tulee maan alla putki sokkelin läpi kellarin seinässä olevaan korvausilmaventtiiliin. Yhdessä kellarin huoneista on uima-allas, ja sinne rakennetaan nyt erillinen koneellinen ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Tässä touhussa yksi korvausilmareiteistä jää tarpeettomaksi ja se pitäisi tukkia. Mikä on oikeaoppinen tapa tuon vanhan korvausilmareitin tukkimiseksi? Sisäpuolella on perusmuurin sisäpinnassa bitumisively, sitten 10 cm vuorivillaa ja sisäverhouksena tiilimuuraus. 160-millinen putki tulee koko setin läpi ja pelkään, että jos vain katkaisen ja tulppaan putken, sen pinnalle sisäilmasta tiivistyvä kosteus aiheuttaa ennen pitkää kosteusvaurion.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Oikea tapa tukkia reikä on poistaa putki ja tukkia reikä siten, että aukossa on sama rakenne kuin seinässäkin muuten on.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ilmanvaihto, muu / Miten poistetaan käytöstä tarpeeton kellarin korvausilmaputki?":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen J579060203 antama (14.2.2017 23:17) kommentti

Kiitos nopeasta vastauksesta! Putken poistaminen tietää kaivuuhommia, koska se painuu sokkelin vieressä ainakin 180 cm maan alle ennen kuin tulee siellä betonin läpi sisäpuolelle. Siellä sitten montun pohjalla yritetään vielä saada sokkelin vesieristys paikkauskohdalta pitäväksi... Mutta taitaa olla niin että yritys päästä helpommalla tuottaisi vain väliaikaisratkaisun, joka ennemmin tai myöhemmin kostautuu?
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kasvihuoneen kevätsiivous höyrypesurilla?
Onkohan kellään kokemuksia höyrypesurin käytöstä kasvihuoneen puhdistamisessa. Miten kennolevyt kestävät höyryllä puhdis...
syreenin muotoilu
Voiko 2,5m vapaanakasvavan sireeniaidan l(hoitamaton)leikata muotoon n.1,3m ja pitää sen siinä korkeudessa tulevaisuudessa näk&oum...