Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Ikkunat ja ovet aihealue Seuraava
pvm: 12.8.2014 10:22

Kysymys: Ulko-oven lämpöeristyksen laatu

Ikkunat ja ovet

Hankin tunnetun kotimaisen valmistajan ulko-oven rakennustarvikeliikkeestä (S- tai K-ryhmään kuuluva) 1990-luvun alussa. Nyt kun uusin oven lämpölasin listoituksen havaitsin, että lasin ja lasikehikon välillä olevaa noin 1 cm:n rakoa ei oltu eristetty mitenkään.

- Onko niin, että ulko-oven lasin asennusraon voi jättää eristämättä, jolloin lämmöneristys on vain raon peittävien listojen varassa?

- Jos raossa pitää olla lämmöneristys, kuka on vastuussa sen puuttumisesta, yritys vai myyjä?

- Minkälainen on myyjän laadunvalvonta näissä rakennustarvikkeissa, vai pitääkö asiakkaan jo kaupassa tai kotona esimerkiksi purkaa ovi ja itse tarkistaa laatu?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Varsinkin puurakenteisessa ulko-ovessa puunrakenteen ”elämisen” vuoksi on oltava pieni rako jottei liike riko lasielementtiä. Jotkut valmistajat ovat rakoa tilkinneet rakoa joustavilla eristeillä toiset eivät. Melkein tärkeämpänä asiana tuossa on se että rakenne on tiivis, eikä raon kautta pääse ilmaa virtaamaan  1990-luvun alussa oli eri tyyppisiä, eri hintaisia, eri eristysluokan, eri tiiveysluokan, jne omaavia ovia kuten tänä päivänäkin. Huomattavaa on että vaatimukset ovat nousseet selkeästi parin vuosikymmenen aikana ja hyvä niin.
 
Varmuuden asiaan saa kun selvitää oven tarkan merkin, tyypin, valmistajan ja valmistusajankohdan, sitten selvittää minkälaiset valmistusajankohdan vaatimukset kyseisen tyypin ja laatuluokan ovelle.
 
Vastuuasioissa pääperiaattena on se että myyjä on vastuussa ensisijaisesti ostajalle myymästään tuotteesta.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Ikkunat ja ovet / Ulko-oven lämpöeristyksen laatu":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Norfolkinaraukaria paleltui
Hei! Minulla on (oli?) huonekuusi/Norfolkin araukaria huonekasvina, ostin sen marraskuun alussa Se pärjäsi kerrostaloasunnossa lasitetun parvekkeen oven ed...