Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 11.7.2011 15:33

Kysymys: Yrttien talvehtiminen

Hyötypuutarha

Hei,
Tarkastelin sivujanne ja tämän vastaus oli poistettu, joten kysyn uudelleen:

Olen laittanut yrttejä saviruukkuihin ulos. Miten toimin talven varalle? Onko ruukut otettava sisään millaiseen paikkaan? Pitääkö niitä kastella ja koska voi laittaa ruukut takaisin ulos? Mitä muuta on otettava huomioon? Ulkona maassa ollessa ne ovat helppoja.

Tiedosta kiinnostunut

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilmeisesti sinulla ei ole mahdollista talvettaa ruukkujasi maassa? Voit kokeilla ruukkujen suojaamista parvekkeella esimerkiksi styroksilla ja sanomalehdillä - tai koittaa kasvattaa niitä sisällä; tämä onnistuu esimerkiksi basilikalla (lisävalo saattaa olla tarpeen). Mikäli yrttisi ovat jo valmistautuneet talveen, niin voit tarjota niille "kotoisat" talvehtimisolosuhteet; optimilämpötila on 10-15 astetta ja paikka valoisa, ilma kostea (sumutus suositeltavaa). Harva kuitenkaan onnistuu kotioloissa luomaan niin kasvihuonemaisia olosuhteita, että pystyisi korjaamaan runsasta satoa läpi talven. Sen sijaan yrttien talvettaminen vihreinä onnistuu jo useimmilta lisävalon, sumutuksen ja viileän lämpötilan avulla. Ruohosipuli, iisoppi, saksankirveli, lipstikka ja rakuuna tuottavat satoa hyvin hoidettuna sisätiloissa. Kaksivuotinen persiljakin tarjoaa runsaan lehtisadon keväällä ennen kuin alkaa työntää kukkavartta. Helposti talviunestaan virkoavia yrttejä ovat myös piparminttu, sitruunamelissa ja oregano. Timjamia, salviaa, meiramia, rosmariinia ja laventeliakin kannattaa vielä kokeilla, sillä niiden talvehtiminen ulkona on Suomessa erittäin epävarmaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Yrttien talvehtiminen":
Jäsenen foksityttö antama (29.7.2011 2:46) kommentti

Ainakin ranskanrakuuna talvehtii lounais-Suomessa ruukussa myös ulkona - tästä monen talven kokemus.

Jäsenen valtsu antama (29.7.2011 8:24) kommentti

Ranskanrakuuna on talvehtinut myös täällä Itä-Suomessa, ainakin 3 talvea jo. En ole suojannut mitenkään, hiekkalaatikko potager pysyy kuivana syksyn/talven sateissakin, märkyys ei ole sille hyväksi.

Jäsenen Araminta antama (29.7.2011 9:52) kommentti

Kolmena peräkkäisenä talvena kuoli ranskanrakuuna yrtti- ym. penkeissäni ennenkuin kokeilin hiekkapenkkiä (länsiseinustan hiekkalaatikon päälle tehty penkki, jossa kasvavat talvenarimmat perennat). Siinä se on nyt kasvanut kärhöjen ja liljojen kaverina neljä vuotta ja näyttää tyytyväiseltä. Eli niinkuin valtsu sanoi, talvimärkyys on se, joka rakuunan tappaa. Kolmosvyöhyke eikä mikään hyvä pienilmasto, luultavasti talvehtii ainakin nelosella paremmassa pihassa - vaikka talvihan paljon ratkaisee.


Jäsenen Oulunseudulta antama (2.8.2011 22:33) kommentti

Ranskanrakuuna mennyt mainiosti tällä V-vyöhykkeelläkin jo useita vuosia. Pääasia että paikka on sellainen mihin ei vesi kerry.


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

sarracena
Hei. Mikä multa käy sarracenalle/tötterölehdelle? Ja miten talvehtiminen hoidetaan? Voiko tämä kasvi pärj&a...
Lumipalloheisin lisääminen
Hei. Sain lumipalloheisin latvataimia istutettavaksi. Taimet ovat nyt maljakossa, kasvukärki katkaistu ja hyvin näyttävät viihtyvän, ovat py...
Kaalien esikylvö
Hei! Esikylvöimme noin 3viikkoa sitten lehti- parsa- kukka- sekä punakaalta. Kylvöimme taimimultaan, ohjeiden mukaisesti, ja olemme pit&aum...
Tammen ja hevoskastanjan taimet
Moikka!  Keräsin viime syksynä tammenterhoja ja hevoskastanjan siemeniä ja olisi tarkoituksena kasvattaa niistä puita vanhaa...