Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 21.12.2011 21:14

Kysymys: Viinirypäleen leikkaaminen (lajike pun.Zilga)

Hyötypuutarha

Minulla kasvaa eteläterassilla kaksi Zilga-viinirypälettä, joista toinen teki kesällä kolme isoa terttua makeita rypäleitä. En ole tohtinut leikata rypälettä vielä kun on ollut niin lauha alkutalvi ja nyt lieneen aika ottaa sakset käteen. Tarkoitus olisi leikata kasvi ja sitten viimeistellä talvisuojaus, joka nyt on vain "juuriston ja alaosien osalta" tehty kuivilla puunlehdillä ja havuilla - aivan kuten viimetalvena, sitten vaan kevyesti lunta päälle.
Miten Zilga tulisi leikata oikeaoppisesti?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Zilga leikataan leikataan ykeensä syksyllä loka–marraskuussa, sillä keväällä leikattaessa ne vuotavat runsaasti. Leudon alkutalven takia voit tosiaan käydä siistimässä ja peittelemässä ne nyt. 1. vuosi Versot leikataan 10–15 cm:n mittaisiksi. Juurialue kannattaa suojata turpeella, lehdillä, havuilla, lumella. 2. vuosi Köynnökseen jätetään neljä oksaa. Ne leikataan 6–7 silmun yläpuolelta. Suojataan edellisvuoden tavoin. 3. vuosi Kesällä uudet sivuversot typistetään 1–2 lehden yläpuolelta. Uudet runkoversot poistetaan. Elokuun alussa kaikkien versojen latvoista leikataan 10–15 cm. Loka–marraskuussa neljä pääoksaa leikataan jättäen kesän kasvusta 6–7 silmua, muihin versoihin jätetään kaksi silmua. Suojataan. Seuraavina vuosina Lähellä maan pintaa kasvavat raakileversot poistetaan. Yhteen versoon jätetään 2 raakileterttua ja verso typistetään jättäen 2 lehteä terttujen yläpuolelle. Muut sivuversot typistetään yhden lehden yläpuolelta. Syksyllä hedelmiä tuottaneet versot leikataan ja niihin jätetään vain 1 silmu, Neljään pääoksaan jätetään kesän kasvusta 6-7 silmua, muihin 2.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Viinirypäleen leikkaaminen (lajike pun.Zilga)":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mikä aronian marja maukkain?
Aroniapensaita on näköjään useita lajikkeitä, on koriste- , marja-, musta-, jne aronioita. Tarkoitukseni on hankkia lajike jo...
Miksi omenapuu ei tee satoa?
Mikä vikana kun n.10 v vanha omenapuu kukkii muttei tuota omenia? Lajike venäläinen itsepölyttävä Borsovskoje....
mustaviinimarja pensaat
Mustaviinimarja lajike Öjebyn,sanotaan olevan aikainen ja pystykasvuinen lajike. Minulla juuri päinvastainen; myöhään kypsyy...