Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 12.4.2023 13:19

Kysymys: Varistetauti - miten suojella uudet herukkapensaat?

Hyötypuutarha

Vanhat punaherukkapensaat kärsivät varistetaudista, jota olen torjunut parhaani mukaan vioittuneet lehdet poistamalla ja polttamalla. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että taistelu on menetetty ja kaikki 4 pensasta joudutaan uusimaan. Miten pitäisi toimia, jotta uudet pensaat eivät saisi tartuntaa kun ne tulevat samalle paikalle, kannattaako pitää ns. välivuosi, ja miten valitsen kestävimmät lajikkeet tilalle?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Varistetauti on erityisesti puna- ja valkoherukoita vaivaava sienitauti, mutta yleistynyt valitettavasti myös mustaherukoilla. Tartunta näkyy nopeasti keväällä nuorissa lehdissä, jotka saavat pintaansa aluksi pieniä, mustia pilkkuja. Ne leviävät laajemmiksi laikuiksi, joiden ympäriltä lehti kellastuu ja varisee ennenaikaisesti. Tauti heikentää pensaan kasvua ja satoa, koska yhteyttävä lehtipinta vähenee.

Taudinaiheuttaja talvehtii maan karikkeessa ja pensaan alle jääneissä lehdissä. Keväällä säiden lämmettyä itiöt vapautuvat tartuttamaan uusia nuoria lehtiä. Sairaita lehtiä ei siis pidä jättää maahan eikä kompostoida. Jos ongelma toistuu vuodesta toiseen eikä sairaiden lehtien poistaminen pensaasta ja maasta vähennä tautia, kuten teille on käynyt, kannattaa sairastuneet pensaat kokonaan poistaa niin kuin oliete itsekin ajatellut. Samalla voi kuoria pintamaata pois, jotta taudinaiheuttajat saadaan poistettua eivätkä jatka uusien pensaiden tartuttamista. Välivuosi saattaa myös olla paikallaan varotoimena.

Taudin torjuntaa on pitää kasvusto ilmavana erityisesti kosteina kesinä, sillä itiötaudit viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Kuivina kesinä pensaiden kastelu saattaa auttaa, sillä hyvin voiva pensas pystyy paremmin vastustamaan tauteja kuin kuivuudesta kärsivä pensas.

Itiötaudit ovat siitä ikäviä, että ne leviävät ilmateitse. Siksi täysin varmaa konstia niiden torjumiseen ei ole, eikä kuluttajakäyttöön tarkoitettuja sienitautien torjunta-aineita käsittääksemme enää ole saatavilla.

Täysin varistetaudin kestäviä lajikkeita ei ole. Suomalaiset jalosteet ja finE-taimet ovat kuitenkin hyviä valintoja, sillä ne ovat tutkittuja, ilmastollisesti kestäviä ja hyviä kasvitautien torjunnassa. Alueenne puutarhamyymälät varmasti osaavat neuvoa valikoimissaan olevista lajikkeista.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Varistetauti - miten suojella uudet herukkapensaat?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

syklaami
siirsin tässä ennen pakkasia syklaamit sisälle ne innostu kovasti kukkimaan kun poistin vanhoja kukkia niin yhteen oli kasvanut pompula oletin sen siemenko...
Maan lisääminen koivun ympärille sekä rikkaruohot
Hei,Meillä on uudisrakennuksessa pari ongelmaa.Ensinnäkin meidän pitäisi tuoda lisää maata, jolla maanpintaa nostetaan. Keskellä pihaa...
Miten saan selviämään talven yli
Ostin tänään edullisesti 2 syyshortensiaa ja yhden patiopajun. Ovat ruukkutaimia ja kohtuullisen isoissa ruukuissa. Patiopajussa  näkyy jalonnusk...