Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 22.8.2016 13:29

Kysymys: Tuore hevosenlanta kasvimaalle?

Hyötypuutarha

Sain 5 säkillistä tuoretta hevosenlantaa kasvimaalleni. Voinko laittaa palamatonta lantaa syvä/kohopenkkiin? Olen perustamassa muutamaa syväpenkkiä lavakauluksiin, loput palstan alasta avomaata. Toinen ajatus oli kääntää lanta mullan sekaan nyt syksyllä. Palstani tursuaa rikkaruohoja (ohdake,rönsyleinikki) ja savinen maa on tiivistynyt niin ettei juureksia saa ylös kuin kaivamalla. Ajatuksenani oli jyrsiä maa ja poistaa rikkaruohot ja sekoittaa lantaa ja olkia maahan. Miten ja missä vaiheessa nämä kannattaisi tehdä? 
Helsinki, 
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hevosenlanta on oikein käytettynä erinomaista lannoitetta - etenkin, jos seassa on kuivikkeena käytetty turvetta. Turvepitoista lantaa voi käyttää suoraan marjoille ja pensaille (pehmeävartisille miedonnetaan lisäämällä 2/3 hiekkaa). Turvelanta soveltuu hyvin hyötykasvien viljelyyn erityisesti savipitoisessa maaperässä.

Hevosenlanta on kuitenkin vahvaa (tuoreena voi vahingoittaa kasvien juuria) ja hapanta. Olisi parempi kypsyttää sitä vuoden kompostissa 1-2 vuoden ajan ennen käyttöä puutarhassa. Huonosti kompostoituneessa lannassa myös rikkakasvien siemenet pääsevät leviämään. Tuoreen lannan jyrsiminen kasvualustaan ei siis ole suositeltavaa.

Lämpöpenkin voit kyllä tehdä nyt. Tee kauluksen sisään kaivanto, jonka pohjalle levität erikokoisia risuja ilmankierron varmistamiseksi. Risujen päälle ensin karkeaa ja sitten hienompaa kasvijätettä. Risujen ja kasvijätteen päälle voit sitten levittää noin 20 cm kerroksen hevosenlantaa (syksyllä tuoretta/keväällä palanutta) lämmittäväksi kerrokseksi. Lannan joukkoon voit sekoittaa lehtipuiden lehtiä (mm. vaahtera hyvä) kuohkeuttamaan ja keräämään lämpöä. Lannan ja lehtien päälle laitetaan 20-40 cm hyvin maatunuttta kompostia. Se toimii eristeenä ns. palavan kerroksen sekä varsinaisen kasvualustan välillä. Päälle vähintään 20 cm varsinaista kasvualustaa. Muotoile kuperaksi, jotta vesi pääsee valumaan pois. Peitä penkki olkikerroksella. Lisää keväällä aineksia tarpeen vaatiessa.

Ps. Jos lanta on kuivitettu puruun, niin se ei ole hyvää käytettäväksi puutarhassa. Etenkin kuusipuupuru käyttää hajoamiseensa nimittäin hevosenlannan tuottamat lannoite-edut ja happamoittaa maata rajusti.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Tuore hevosenlanta kasvimaalle?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Komposti kasvimaan ymp,ärille?
Voiko  puutarhajätekompostin perustaa suoraan kasvimaan ympärille, siten että se kiertäisi matalana kasvimaan reunoja? Kompos...
Booria kasvimaalle
Autan tuttavaani kesäsin juuresten viljelyssä ja hän haluasi tietää mistä saisi booria kasvimaalle?...
Kuorikate marjapensaan juurella
Jos laitan marjapensaiden alle kuorikatetta, niin entäpä vuosittainen kanankakka tai tuore multa tai lannoitteet?...
Peltosekaviljely
Hei,pihallani on vanhaa peltoa, josta naapuri syksyllä kävi pari sarkaa traktorilla kyntämässä. On vielä pähkäiltävä...
Ruotisellerin ja yrttisellerin ero
Moi, laitoin siemenistä keväällä yrttisellerin ja ruotisellerin taimia kasvamaan. Nyt taimet ovatkin jo kivan kokoisia ja ovat jo ulkona. Kasvimaalle...