Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 10.8.2022 18:30

Kysymys: Tuoholaiskasvi?

Hyötypuutarha

Hei,

puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esim. nokkosten alla,  Mitä se on ja mitä voidaan tehdä?. 
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyseessä on maahumala, Glechoma hederacea. Se on vanha rohdoskasvi, jota nyttemmin käytetään koristekasvina. Aika usein se kasvaa karkulaisena pientareilla ja lehtomaisissa paikoissa. Se leviää tehokkaasti pintarönsyillään ja viihtyy hyvin myös varjossa. Aurinkoisessa ja kuivassa se ei niinkään viihdy.

Pienet, huulikukkaiset, lilat tai siniset kukat tekevät vain vähän siemeniä, joten pihallasi leviävä voi hyvinkin olla geneettisesti samaa yksilöä. Toki se juurtuu  versoistaan maahan monesta kohtaa. Maahumala on monivuotinen eli perenna ja sen lehdet ovat osittain tai kokonaan talvenvihreitä.

Kitkeminen on tehokas tapa vähentää maahumalaa. Kun sitä poistaa juurineen mahdollisimman usein, se taantuu vähitellen. Mikäli kasvi kasvaa myös tontin ulkopuolella, pitäisi se poistaa sieltäkin, jos sen ei haluta uudelleen pyrkivän puutarhaan. Jos maahumala on levinnyt kovin laajalle ja kitkeminen ei onnistu, hyvä tapa on peittää kasvusto maakankaalla, muovilla tai pressulla ja antaa sen taantua itsekseen. Huono puoli tässä on se, että peitteen pitää olla paikoillaan pitkään, vähintään koko kasvukauden, ehkä toisenkin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Tuoholaiskasvi?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: