Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 3.9.2013 21:6

Kysymys: Sitruunan talvi?

Hyötypuutarha

Hei! Minulla on 4 sitruunan taimea,ovat 1-6cm pitkiä ja keväällä istutettuja. Hometta on myös
mullassa(johon se viides kuoli,vaikka kuinka kukoisti). Hämmennän multaa,jottei se tuhoaisi muita sitruunoita.Eli talvi on tulossa ja aion siirtää ne kellarin rappuihin(8-15*C).Myös
säästölamppu on suunnitelmissa,ja vähäinen kastelu...Onko nämä oikeita talvehtimis-
tapoja? Ai niin...Olisiko myös,jotain vinkkejä,miten kasvaisi nopeammin,yms?
                                                                     

                                                         

                                                    

                                                                              
, Suomi
Monivuotiset huonekasvit.
Kysymyksiä: 3 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Sitruskasvien kasvattaminen siemenistä on mukavaa ja palkitsevaa puuhaa. Kasvatuksessa on vain muistettava antaa riittävästi valoa, lämpöä, vettä ja ruokaa - myös ilmankosteudesta tulee huolehtia säännöllisin, jopa päivittäisin sumutuksin (sumuttamalla torjut myös punkkeja, jotka herkästi valtaavat sitruskasvit).

Paras paikka sitruskasveille on valoisa ikkuna tai kasvilampun valo. Kasvia kannattaa myös välillä käännellä tasaisen kasvun saamiseksi. Lannoittaa voit kasvukaudella laimealla lannoiteliuoksella joka toinen tai kolmas kastelukerta. Tavalliset huonekasvilannoitteet tai puutarhan kastelulannoitteet käyvät, mutta sitruksille on olemassa myös omia lannoitteitaan. Sitruslannoitteissa on tavallista enemmän rautaa. Kasteluvettä kannattaa myös seisottaa ennen käyttöä tai jopa hieman hapattaa (tipalla etikkaa tai puutarhamyymälöistä saatavalla liuoksella). Vaaleat ja aneemiset lehdet kertovat liian korkeasta pH:sta ja raudan heikosta liukenevuudesta (tai magnesiumin puutteesta). Lannoitevettä voi pari kertaa kasvukaudessa suihkuttaa myös lehdille. Kastelun kanssa tulee myös olla tarkka, sillä sitrukset ovat kovia juomaan. Kastele huoneenlämpöisellä vedellä. Anna pinnan kuivahtaa kastelujen välillä.

Talvella sitrukset tosiaan kaipaavat lepoaikaa viileämmässä, mutta vielä valoisassa tilassa (mitä viileämpi sitä valottomampi saa olla). Siemenestä kasvatettu sitruuna kestää jopa pienen pakkasen. Talvellakin tulee kasvia muistaa ajoittain kastella, mutta lannoittaa ei tarvitse. Toki monet pitävät sitruskasvinsa samassa paikassa kesät talvet, mutta huoneenlämmössä lehtien tiputtelu voi olla runsastakin. Sumuttelua kannattaa jatkaa talvellakin. Paras kasvulämpötila talvella on +13-18 astetta (kesällä jopa +35 astetta, kunhan kastelusta huolehditaan vastaavasti).

Keväällä valon lisääntyessä myös sitruskasvit heräävät horroksestaan. Leikkaa halutessasi, vaihda ruukku ja lisää kasvualustaa tarvittaessa, lisää kastelua ja aloita lannoitus. Leikkaaminen ei ole pakollista, mutta kasvusto kannattaa pitää suht avoimena ja pitempiä versoja lyhennellä.

VINKKEJÄ: Sitruskasveilla lasittamattomat saviruukut ovat parhaita, sillä niiden juuret pitävät ilmavasta kasvupaikasta. Mullan on hyvä olla myös ilmavampaa (kaktusmulta, altakastelumulta tms. aikuisille kasveille tarkoitettu multa) - ja siihen voi jopa lisätä hieman lecasoraa sekä turvepohjaista istutusmultaa. Ruukku ei saa olla liian iso. Saviruukku imee itseensä melkoisesti vettä (kannattaa upottaa hetkeksi ennen ruukutusta) ja kevyt kasvualusta myös kuivuu nopeammin, joten kastelussa saa olla tunnollinen. Sitruskasvit kukkivat vasta lähemmäs 10-vuotiaana, eikä kukintaa pysty jouduttamaan leikkaamalla. Siemenestä kasvatettu kasvi ei välttämättä koskaan kuki ja tuota hedelmää, mutta kauniin viherkasvin siitä saa.

P.s Myös muita siemeniä kannattaa kokeilla kasvattaa. Esimerkiksi avokado on hauska. Lue lisää linkistä!

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Sitruunan talvi?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tähtisilmä talven yli?
Olisiko mitenkään mahdollista saada tähtisilmät säilymään hengissä talven yli, esimerkiksi +10 asteen lämpöisessä a...
Fairy maampeiteruusut eivät kuki
Meillä on noin viisi vuotta vanhoja fairy maanpeiteruusuja, jotka tänä vuonna eivät kuki, vaikka on jo kesäkuun loppu. Viime talvi oli niin ihant...
Tulppaani ongelmia
Hei, oliko viime talvi jotenkin erikoisen " rankka" tulppaaneille kun kymmenistä istuttamista vain muutama on noussut, vai onko syynä...