Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 21.2.2024 12:7

Kysymys: Savimaan hyödyntäminen

Hyötypuutarha

Hei, harkitsen kasvihuoneen hankintaa mökille, ainoa ongelma on kivikova savimaan. Toki lavakauluksilla saan kasvatettua paljonkin hyötyvihanneksia, mutta haaveilen esim.viiniköynnöksen istuttamisesta. Viiniköynnös varmaankin kaipaisi tilaa vähän alaspäinkin, millä lannistan savimaan? Toki hiekan ja turpeen sekoittaminen tekisi hyvää jos saisi sekoitettua. Ei body riitä tämän saven sotkemiseen. Jyrsimellä olen koittanut, mutta naakatkin nauroi kun juoksin jyrsimen perässä, toisinsanoen se ulkoilutti minua??.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Viiniköynnökselle on tosiaankin edullista syvämultainen kasvupaikka. Mutta sitäkin tärkeämpää on sen läpäisevyys, joten kivikova savimaa on todellakin ongelma. Savi on kasvualustana kylmää ja kerää vettä, joka jäätyessään tekee talvesta viinille normaalia maan routaantumista kovemman haasteen.
 
Jos savikerros on niin paksu, että sitä ei voi kokonaan poistaa, on vaarana, että saveen kaivettu lisäsyvyys muodostuukin vettä kerääväksi altaaksi. Ja kuten totesit, urakka on aika kova.

Siksi kohopenkki on luultavasti parempi ratkaisu. Kasvihuoneen istutusalueille kannattaa tehdä lavakauluksia kestävämmät rakenteet. Niiden pitää olla leveät, jotta kylmä ei tule sivuilta ja ainakin 50 cm korkeat. Kun maata ei kaiveta, muodostavat kohotetut istutusalustat lämpimän ja läpäisevän kasvualustan. Kohopenkki myös sulaa keväällä ympäristöä nopeammin.
 
Jos maassa on monivuotisten rikkakasvien juuristoja, voi maan pinnan varmuuden vuoksi peittää paksulla sanomalehtikerroksella tai puhtailla pahveilla ja lisätä kasvualusta niiden päälle. Näin varmistetaan, että rikkakasvien elinvoima heikkenee ja lopullisesti taittuu paksun multakerroksen alla.
 
Terveisin Muhevaisen vastaustiimi
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Savimaan hyödyntäminen":
Jäsenen J1592971924 antama (22.2.2024 21:9) kommentti

Kiitos, en ihan kaikkea huomannutkaan ajatella.


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Savimaan parantaminen
HeiMikä olisi suositeltava raekoko hiekalle savimaan parantamiseen. Kävisikö 0-8 mm?...
Kasvimaan pohjatyöt
Hei!Haluaisimme ensi kevääksi kasvimaan tontille ja jotta ei mentäisi perse edellä puuhun tämän asian suhteen vaan saataisiin oikeasti jotai...
Nurmikon pohjatyöt
Moi,Minulla olisi tarkoituksena istuttaa nurmikkoa takapihalle n. 25 m2:n alueelle. Kysymys liittyy lähinnä pohjatöihin. Maapohja on tiivistä savimaat...