Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 9.7.2015 18:55

Kysymys: Ryvässipulin kasvatus

Hyötypuutarha

Miksi ryvässipuli ei ole ruvennut kasvamaan; ei siis ole tehnyt lainkaan juuria ja olleet jo kuukauden maassa. Ainoastaan yksi on kasvattanut jo varsiakin. Onko vika siemenissä vai käsittelyssä vai maassa? Maa on savipitoista multaa, jossa ei ole kasvatettu pitkään aikaan mitään; laitettu nyt "kaikkea" sisältävää puutarhalannoitetta. Sipulit liotin tuhkavedessä noin vuorokauden ajan, tein muoviin reiät ja laitoin sinne noin 2/3 osa syvyyteen. Vettä on tänä kesänä riittänyt, mutta onko ollut liian kylmää?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Vika on voinut tosiaan olla istukassipuleissa ja/tai tämän kesän säässä. Kallistuisimme kuitenkin istukassipulien heikkoon laatuun; onkohan niitä säilytetty kuten kuuluu?

Ryvässipulin istutuksesta ja kasvatuksesta:

- Hyvälaatuiset istukassipulit on varastoitu lämpimässä huoneilmassa (n. + 22 astetta)

- Sipulit kasvavat monenlaisilla kasvualustoilla, mutta viihtyy parhaiten kalkitussa ja multavassa maassa, pH 6-7. Aurinkoinen ja lämmin paikka (mahdollisesti puolivarjokin riittää). Vähäinen lannoitustarve (pari viikkoa ennen istutusta levitetty tuhka/kalkki sekä pieni määrä luonnonlantarakeita riittää).

- Ennen istuttamista istukassipulit lämpökäsitellään mieluiten 1 vrk:n ajan +42 asteen lämmössä. Kotipuutarhuri voi koettaa lämminvesiliotusta edes muutaman tunnin ajan. Tämä käsittely vähentää kukkimisherkkyyttä, suojaa naattihomeelta ja nopeuttaa kasvuunlähtöä. Jotkut uskovat sipulin kuorien poistamisen (ja kärjen leikkaamisen) nopeuttavan kasvuunlähtöä myös.

- Istutus niin, että suippo pää reilusti mullan yläpuolella.

- Ryvässipulit ovat muiden sipulien tavoin lämpöä vaativia kasveja ja ne kannattaa istuttaa lämpimään maahan vasta hallanvaaran mentyä ohi. Vaativat kasvutilaa, lämpöä ja runsasta kastelua (matalajuurinen) sekä rikkakasvien kitkemistä. Kastelu tärkeää etenkin alkukesällä.

- Kasvuaika pohjoisessa reilu 70 vrk ja etelässä noin 100 vrk. Sadonkorjuu, kun naatit taipuneet maata pitkin syksyllä ennen syyshalloja. Kuivatus auringossa, säilytys lämpimässä ja tuuletetussa tilassa.Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Ryvässipulin kasvatus":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tomaatin kasvatus
Hei!Kyselisin sellaista, että onko tomaatin kasvatus sisällä olohuoneessa aivan mahdoton ajatus vaikka ostaisi sille lisävaloa? onnistuuko se mitenk&#...
Taimien koulinta
Hei, näin keväällä kun taimi kasvatus on meneillään tuli mieleen koulinta. Tomaatin taimenenhan voi istuttaa syvemm&...
Ohjeita kasviterraarion perustamiseen
Haluaisin perustaa kasviterraarion. Ostin tyhjän akvaarion,johon kuuluu akvaario,pumppu ja lamppu. Mitä tarvitsen pohjaksi?Onko kastelujärjestelmälle...