Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 22.7.2015 11:7

Kysymys: Porkkanan öttiäinen

Hyötypuutarha

Mikähän ötökkä syö porkkanantaimen juuren? Jää vain naatti pakoilleen reikään.


Jäsenen J6021511022 antama (25.7.2015 21:53) kommentti

Löysin itse vastauksen kaivamalla maata syötyjen porkkanoiden kohdalta. Noin viiden sentin syvyydestä löytyi valkoinen turilaan toukka. Siinä porkkanamaan öttiäinen.
Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Porkkanan pienistä tuholaisista vain porkkanakärpäsen toukat tuhoavat juurta; yleensä on tuloksena reikiäisiä, tautien saastuttamia porkkanoita - harvemmin koko juuri tulee syödyksi. Ellei porkkanapenkissä kuitenkaan näy onkaloita tai muita epäilyttäviä jälkiä niin uskomme syyllisen kuitenkin olevan porkkanankärpänen. Aikuiset kärpäset viettävät suuriman osa ajastaan peltoa ympäröivän kasvuston suojassa, avoimia ja tuulisia paikkoja välttäen. Pellolle ne lentävät ainoastaan munimaan. Porkkanakärpänen voi elää myös muilla sarjakukkaisilla sekä useilla luonnonvaraisilla sarjakukkaisilla kasveilla. Se talvehtii koteloina maassa.

Avainasemassa porkkanakärpäsen torjunnassa on siis avoin viljelypaikka - sekä riittävä viljelykierto. Harsoja, hyönteisverkkoja sekä kemiallista torjuntaa voidaan myös käyttää. (Toukkia torjuttaessa on runsas vesimäärä tärkeää, jotta torjunta-aineet saadaan juuristovyöhykkeeseen toukkien ulottuville.) Luontaisia vihollisia ovat mm. munia ja toukkia syövät maakiitäjäiset, hyönteissyöjälinnut, leppäpirkot, harsokorennot, kukkakärpäset, hämähäkit ja petoluteet.Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Porkkanan öttiäinen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kasvijätteitä kasvimaahan?
Hei! Onko hyvä sekoittaa kasvimaahan, savipitoiseen multaan, kaikki esim. kasvimaan kasvivarret kuten esim, perunan varret, porkkanan ja kaikki mitä j&...