Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 4.7.2023 13:52

Kysymys: Pihlajan marjakoin torjunta-aika omenapuulla Kanta-Hämeessä 2023

Hyötypuutarha

Mikä aika tai missä vaiheessa pihlakoi olisi torjuttava omenapuissa

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Pihlajanmarjakoille kasvaa yksi sukupolvi kesässä. Näiden vaatimattoman näköisten pikkuperhosten päälento on yleensä kesäkuun  puolivälissä tai loppupuolella, mutta niitä saattaa lennellä jo alkukesälläkin ja jatkua elokuulle. Sääolot voivat vaikuttaa paljonkin lentoaikoihin.

Naaraat munivat raakileiden pinnalle ja munista kuoriutuu toukkia parin viikon kuluttua. Toukat kaivautuvat varsin nopeasti raakileisiin, jonka sisällä ne ovat hyvässä turvassa.

Pihlajanmarjakoin torjunta-aikaan vaikuttaa se, torjutaanko aikuisia ennen kuin ne ehtivät munia, munia vai toukkia. Feromonipyydyksillä voi saada selville, milloin perhoset alkavat lennellä. Yleensä pyydykset asetetaan paikoilleen kukinnan alkuvaiheessa. Parasta olisi torjua pihlajanmarjakoit lentovaiheessa, mutta kovin tehokkaita konsteja ei kotipuutarhureille ole tarjolla. Munien ja toukkien torjunta on vielä vaikeampaa, sillä munat ovat siellä täällä raakileissa ja toukat kaivautuvat raakileisiin nopeasti.

Pienimuotoisesti jo feromonipyydykset voivat vähentää vaurioita, mutta jos omenapuita on runsaasti, ne eivät yksin riitä. Kotipuutarhureille on saatavissa lähinnä pyretriinipohjaisia torjunta-aineita. Ne ovat kosketusmyrkkyjä, joten ruiskutuksen on osuttava hyönteisen päälle. 

Onneksi pihlajanmarjakoit eivät joka vuosi tee yhtä paljon tuhoa kuin pahimpina vuosina. Kun pihlaja kukkii runsaasti, ne suosivat isäntäkasviksi sitä.

T. Muhevaisen vastaustiimi


 

helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Pihlajan marjakoin torjunta-aika omenapuulla Kanta-Hämeessä 2023":
Jäsenen J430876630 antama (5.7.2023 18:17) kommentti

Kiitosterveisin Risto Eskola
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Nostetaanko pihlajaa?
Istutin viime syksynä pihlajan autopihalle aidan viereen, johon tehtiin kapea (leveys 50-60 cm, pituus 3-4 m) istutusallas kyllästetystä puusta. Sitten lop...