Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 22.4.2013 20:27

Kysymys: Peltosekaviljely

Hyötypuutarha

Hei,
pihallani on vanhaa peltoa, josta naapuri syksyllä kävi pari sarkaa traktorilla kyntämässä. On vielä pähkäiltävää mitä syntyvälle kasvimaalle kannattaisi tänä keväänä kylvää, ei mitään liian vaativaa kuitenkaan, maan viljavuudenkin mukaan. Lannoituksen puolesta järjestyisi hevosen turvelantaa pellolle valmiiksi levitettynä.

Mille kasveille hevosen turvelannoitus sopii? Juureksille ainakin, mutta voisiko kokeilla myös sekaviljelyä juuresten kanssa ja laittaa joitain kumppanuuskasveja, jotka kasvaisivat hyvin tällä tavalla lannoitetussa maassa ja maistuisivat ravinnoksi.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hyvin kompostoitu hevosenlanta sopii erinomaisesti lannoitteeksi. Hevosenlanta lisää mainiosti myös humusta karkeilla hiekkamailla ja savimailla.

Tutkimusten perusteella hevosenlanta lisää mm. perunan, porkkanan, valkokaalin, salaatin, avomaakurkun ja mansikan satoa muihin lannoitteisiin verrattuna. Myös niiden nitraattipitoisuudet ovat pienemmät.

Pelkkä hevosenlanta ei kuitenkaan pitemmän päälle riitä; fosfori ja kaliumtasot ovat riittävät, mutta typpeä ja muita mineraaleja maa tarvitsee lisää.

Voit mainiosti suunnitella vanhalle pellollesi monipuolisen hyötypuutarhan ja kasvattaa siellä lisäksi vaikka kasveja, jotka auttavat torjumaan tuholaisia (mm. kehäkukka). Hevosen turvelanta käy mainiosti maanparannukseen siis perunalle ja kaikille kasvimaan kasveille, ruusuille ja kaikille kortistekasveille, mansikalle ja marjapensaille, hedelmäpuille, nurmikolle sekä kasvihuoneeseen. Käytännössä sitä lisätään kasvualustaan joka toinen vuosi. Jatkossa viljavuustutkimuksen tekeminen olisi hyödyllistä, jotta kasvualustan optimaalinen parantaminen onnistuisi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Peltosekaviljely":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: