Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 1.5.2024 15:48

Kysymys: Pahanmakuinen päärynä

Hyötypuutarha

Hei, 

pihassani on päärynäpuu, joka myytiin minulle puutarhamyymälästä Lada-lajikkeena noin 5-6 vuotta sitten. Puu on menestynyt oikein hyvin, kasvaa ja tuottaa hedelmää vuosittain. Ongelma on erittäin karvaanmakuinen hedelmä. Kyse ei ole siitä, että raakana syötäisiin vaan hedelmä punertaa ja jopa putoaa puusta, mutta maku säilyy. Puu kasvaa etelärannikolla, etelään suuntaan avautuvalla aurinkoisella pihalla.

onko mitään muuta vaihtoehtoa kuin kaataa puu ja istuttaaa uusi tilalle?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Hedelmät kasvavat lajityypillisesti parhaimmilleen, kun ne saavat runsaasti valoa ja auringon lämpöä ja sopivasti ravinteita ja kosteutta. Mutta pahanmakuisten hedelmien aromia ei voi hoitotoimenpitein kuitenkaan toiseksi muuttaa.
 
Jos päärynäpuu on muuten hyvinvoiva, kuten kerrot, on mahdollista varttaa sen oksiin toinen, paremman makuinen lajike, tai useitakin. Se tietenkin edellyttää, että löytyy emopuita, joista varrennusoksia voi ottaa.
 
Yksinkertaistettuna varttaminen tapahtuu esimerkiksi näin:
  • Onnistuakseen varttaminen tehdään lepotilassa. 
  • Jalo-oksat leikataan viimeisestä vuosikasvusta, mutta ei kovien pakkasten aikaan. Yhdestä oksasta voi saada useita vartteita, sillä jokaisessa pitää olla 2-3 lehtisilmua. Jos varttamista ei tehdä heti, oksat pidetään tuoreina kosteassa ja viileässä, esimerkiksi ne voi kääriä kostutettuun paperiin ja muovipussiin ja työntää vaikka hankeen.
  • Happaman puun nuori oksa katkaistaan siten, että viiltopinta on vino, tasainen ja pitkä. Samanlainen vinoviilto tehdään jalo-oksaan, joka halutaan liittää puuhun. Molemmat leikkaukset tehdään juuri ennen liittämistä, jotta pinnat ovat tuoreet.
  • Viiltopinnat liitetään vastakkain siten, että oksat ainakin toiselta puoleltaan ovat kuori kuorta vasten. Kannattaaa olla tarkkana, että liitosoksa on oikein päin, eli tyvipuoli liitoskohdassa. Liitos sidotaan varrennusteipillä tukevasti kiinni ja päällystetään mehiläisvahalla.
  • Varrennusoksa lyhennetään tarvittaessa siten, että siihen jää 1-2 silmua. Leikkauspinnan suojaksi voi sivellä mehiläisvahaa, joka ehkäisee oksan kuivumista.
  • Varttamista ei pidä jättää keväällä niin myöhään, että silmut alkavat jo puhjeta, sillä silloin varret eivät kasva yhteen. Varret voivat tarvita jopa viisi viikkoa kasvaakseen riittävästi yhteen. Vartekohtaa voi joutua suojaamaan pakkaselta, mikäli kevään lämpötilat ovat sahaavia.  
  • Mikäli varrennus onnistuu, uusi oksa alkaa kasvaa. Jatkossa on hyvä tarkkailla liitoksen kestävyyttä, sillä sadon paino voi laittaa sen myöhemminkin koetukselle.
 
Terveisin Muhevaisen vastaustiimi
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Pahanmakuinen päärynä":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: