Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 2.8.2021 13:20

Kysymys: Päärynät halkeilevat

Hyötypuutarha

Minulla on 4 vuotta vanha Tsisovskaja päärynäpuu ja joka vuosi hedelmät halkeilevat kaikki. Olen lukenut että syyt voi olla liika vettä tai voimakas kasvun. Onko muu? Miten voisin pelasta satoa?


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Tsisovskaja on mainio päärynälajike, joka on todettu hyvin talvenkestäväksi ja hyväksi lajikkeeksi.

Halkeilevien päärynöiden syynä voi olla esim.vaihteva vesitalous tai voimakas lannoitus. Kuivan jakson jälkeen puu saa paljon vettä ja innostuu kasvupyrähdykseen, jolloin hedelmät halkeilevat. Suosittelen raakilevaiheessa olevan päärynäpuun tasaista kastelua. Silloin ei kannata antaa puun kuivahtaa.

Miettisin myös kasvualustan lannoitusta. Onko mahdollista, että maa olisi hyvin typpipitoisella lannoitteella peruslannoitettu, jolloin kestää muutaman vuoden ennen kuin kasvu tasaantuu. Tällöin kannattaa välttää typpipitoisia lannoitteita. Syyslannoite kannattaa antaa jo hyvissä ajoin heinäkuun lopulla. Syyslannoitteessa ei ole kasvua edistävää typpeä, mutta siinä on ravinteita, jotka edistävät kukkasilmujen kehittymistä ja kasvin talvenkestävyyden parantamista. Syyslannoitteessa on myös kasveille tärkeitä hivenravinteita.Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Päärynät halkeilevat":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Muumiotaudin uhrit
mökkini tontilla kasvaa 4 luumupuuta omenapuita 5 ja päärynäpuu. koskaan aikaisemminei ole tapahtunut sellaista "tuhoa" kuin tänä...