Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 21.5.2022 13:7

Kysymys: Päärynäpuu

Hyötypuutarha

Hei, istutin keväällä 2020 päärynäpuun pihallemme. Seuraavana keväänä näytti että puu taisi kuolla talvella mutta sitten se alkoikin kasvattaa alhaalta uutta oksaa. Nyt näyttää taas pahalta. Onkohan järkevä istuttaa uusi vai odotella vielä? Mietin vaan että jos puu on vartuttu niin kasvaako minulla päärynän sijaan kohta joku pihlaja.. ??

Jäsenen SariR  antama (23.5.2022 18:5) kommentti

Kiitos! Kuinka lähelle tästä uuden puun saisi istuttaa? Olen ymmärtänyt että hedelmäpuu kuollessa toinen olisi hyvä istuttaa riittävän kauas.

Jäsenen SariR  antama (23.5.2022 18:5) kommentti

Kiitos! Kuinka lähelle tästä uuden puun saisi istuttaa? Olen ymmärtänyt että hedelmäpuu kuollessa toinen olisi hyvä istuttaa riittävän kauas.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuvasta on vaikea päätellä, ovatko alimmaiset oksat elossa. Silmujen pitäisi kuitenkin vähitellen alkaa pullistua, jos ette kovin pohjoisessa asu. Päärynähän harvoin menestyy pohjoisimmassa Suomessa.

Alimmaiset oksat lienevät joka tapauksessa varttamiskohdan yläpuolella, joten jos silmut puhkeavat, ovat ne samaa päärynälajiketta kuin latvaoksatkin. Kovin kaunista puuta tuosta tuskin tulee, mutta ainakin persoonallisen näköinen, mikäli henki siinä vielä pihisee. Maa on nyt monin paikoin hyvin kuivaa, joten syväkastelu  voi auttaa silmujen puhkeamista. Vaikeuksissa olevaa kasvia ei saa lannottaa, sillä se ei pysty niitä hyödyntämään ja saattaa vain haitata toipumista.

Jos haluatte päärynäpuun, jolla on latva, kannattaa istuttaa uusi puu.

Päärynälajikkeiden tuotannossa käytetään usein villipäärynää (Pyrus communis). Jos siis perusrungosta kasvaa oksia, veikkaan sen olevan päärynää, vaikkakaan ei makoisaa hedelmää tuottavaa lajiketta. Tosin luultavasti muutkin perusrungot ovat mahdollisia. 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Päärynäpuu":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laikkuja päärynäpuussa
Minulla on 4 v vanha päärynäpuu . Satoa se ei ole tuottanut aikaisemmin viime keväänäkukki erittäin runsaasti päärynöit&...
Miksi päärynät halkeilevat?
 Tänä vuonna eräs päärynäpuu ei tuottanut yhtään syötävää hedelmää. Kaikki hedelmät halke...
Muumiotaudin uhrit
mökkini tontilla kasvaa 4 luumupuuta omenapuita 5 ja päärynäpuu. koskaan aikaisemminei ole tapahtunut sellaista "tuhoa" kuin tänä...