Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 24.9.2013 20:11

Kysymys: omenan varastotaudit

Hyötypuutarha

Mistä johtuvat erikoisesti Åkerö-omenaa vaivaavat tummat pilkut, jotka ilmestyvät parin viikon varastoinnin jälkeen? Myös Antonovkassa on pilkkuja, joskin isompia ja tummenpia. Voiko niitä jotenkin estää?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyseessä on ilmeisesti omenarupi, joka on omenapuun lehtiä vaivaava sienitauti. Omenaruven itiöitä on korjuuaikaan ilmassa ja ne kulkeutuvat varastoon kasvattaen siellä laikkuja omenien pintaan. Omenarupi sinällään ei pilaa koko omenaa, mutta on alttiimpi esimerkiksi muumiotaudin sieni-itiöille. Muumiotauti pilaa omenaa myös varastossa ja onkin mahdollista että Antonovkan laajemmissa laikuissa on kyse tästä taudista.

Sieni-itiöiden leviämistä voi pyrkiä hillitsemään poistamalla saastuneet omenat ja varastoon kulkeutuneet kasvinosat. Itiöitä kuitenkin jää varastoon helposti, joten joutunet käyttämään varastosi melko lyhyellä aikavälillä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / omenan varastotaudit":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Halkeilevat omenat
Tervehdys !Meillä on terveen oloinen, noin 5 vuotias omenapuu, joka kukki keväällä hyvin runsaasti. Onnistuneen pölytyksen johdosta se kantaa nyt...
Miksi omenapuu ei kuki?
Hei!Meillä on n. 150 cm korkea pilariomenapuu Polka, joka on istutettu meille 2 vuotta sitten suotuisaan paikkaan. Omenapuu teki ensimmäiset kukkansa ja he...