Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 24.2.2023 11:39

Kysymys: Muumio tautia hedelmissä

Hyötypuutarha

Muumio tautia on nyt myös päärynöissä,ja luumuissa aikaisemmin oli vain  Samo omenassa.

Onko löytynyt mitään estoainatta siihen. Samo omenasta sain viime vuonna aika hyvin loppu

syksystä häviämään sen ihmisen virtsalla, lieneekö sattuma. ? ?  Olen vienyt aina muumio

omenat  ym  kaatopaikalle.

Odotan kiitollisena vastausta.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Muumiotauti (Monilinia fructigena) on hedelmätarhan ikävä vaiva, joka leviää hedelmästä ja puusta toiseen hyönteisten ja veden välityksellä sekä ilmateitse itiöinä. Tauti pääsee hedelmän sisään hyvinkin pienistä vioituksista, kuten ampiasten tai lintujen syöntijäljistä, hedelmäruven vioittamasta tai oksan hankaamasta kohdasta. Aluksi pieni ruskea laikku leviää vähitellen koko hedelmään ja pintaan ilmestyy vaaleita itiöpesäkkeitä, joista tauti edelleen leviää. Taudin hoitoon ei ole muuta keinoa kuin ennaltaehkäisy –  ja kun muumiohedelmiä ilmaantuu, leviämisen rajoittaminen.

Joinakin kesinä muumiotautia esiintyy runsaasti, mutta onneksi tilanne ei silti seuraavana vuonna välttämättä ole yhtä paha, jos ehkäiseviin toimiin ryhdytään. Sateisina kesinä tautia esiintyy runsaasti, sillä kosteutta lehvästössä riittää tuomassa sopivia kasvuolosuhteita taudille. Siksi on tärkeää pitää puiden latvat ilmavina, jotta ne kuivuvat sateen ja kasteen jälkeen mahdollisimman nopeasti. Ilmavuutta voi lisätä oksia harventamalla.

Kuivana kesänä puu voi altistua muumiotaudille, koska kuivuus rasittaa sen elinvoimaa eikä se pysty torjumaan taudin hyökkäystä yhtä hyvin kuin hyväkuntoisena. Kuivuus voi vaikuttaa toisellakin tavalla. Kun vettä lopulta saadaan, hedelmät reagoivat muutokseen halkeilemalla. Halkeamat voivat olla selvästi nähtävillä olevia, mutta myös pieniä mikrohalkeamia. Tasainen kosteus juuristoalueella ehkäisee siis myös muumiotautia.

Keväällä tehty raakileharvennus on oivallinen keino vähentää tautia, sillä liian tiheässä kasvavat hedelmät hankaavat toisiaan. Hankaus aiheuttaa niihin pintavaurioita ja kosteus muhii pitkään hedelmien väleissä.

Tärkein toimi on kerätä kaikki muumiohedelmät pois puusta ja pudokkaat maasta niin pian kuin niitä havaitaan. Puutarhakompostiin niitä ei kannata laittaa, mutta kunnolla toimivassa lämpökompostorissa itiöt tuhoutuvat. Tauti-itiöt talvehtivat myös maahan varisseissa lehdissä, joten niiden haravoiminen syksyllä on tärkeää. Lehtien käsittelyssäkin kannattaa muistaa itiöiden talvehtiminen.

Urean eli virtsan teho perustunee lehtien nopeaan maatumiseen, jolloin itiöiden talvehtimisalusta ei ole niin otollinen. Urea sisältää kuitenkin paljon typpeä, joten sitä ei kannata syksyllä levitellä puun juurelle. Typpi voi heikentää puun talvehtimista. Keväällä sopivasta määrästä typpeä ei  ole haittaa, sillä se siivittää uutta kasvua. Yliannostuksena se voi tappaa puun, joten sen käytössä ei kannata liioitella.

Jos keväällä puussa tai maassa huomaa koppuroituneita muumiohedelmiä, on niiden poistaminen silloinkin tärkeää. Itiöt ovat edelleen näissä "rusinoissa"  elossa ja odottavat innokkaana valloilleen pääsyä.

Terveisin
Muhevaisen vastaustiimi

 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Muumio tautia hedelmissä":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mistä johtuu muumio-omenat
Ostimme talon, jonka pihassa on ollut hedelmäpuita, mutta edellinen omistaja sanoi poistaneensa omenapuut pihasta, koska ne tekivät paljon muumio-omenoitaMik...
Viinimarjapensaan raakileet
Muutimme nyt toukokuun lopussa taloon jossa oli pihalla viinimarjapensaita. Pensaissa oli jäljellä edellisvuoden marjatertut nuppineulanpään kokoisina...