Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 22.2.2012 18:52

Kysymys: Mustaviinimarjapensaan ruoste

Hyötypuutarha

Mustaviinimarjapensaan joka lehden alapuolella ruosteenväri kauttaaltaan, mikä kyseessä? Milloin kannattaa parhaiten nuorentaa eli leikata viinimarjapensaat?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Mustaviinimarjaasi on vaivannut paha sienitauti (herukanvillaruoste, herukanruoste tai karviaisruoste eli herukansararuoste), josta toivottavasti talvi vie voiton. Ruostetta et voi oikeastaan torjua tai ehkäistä muuta kuin parantamalla ilmankiertoa kasvustossa. Periaatteessahan herukkapensaista leikataan vanhempia oksia noin 5 vuoden välein. - ja joka vuosihan saa poistaa vioittuneet/sairaat ja kuolleet oksat. Ilmankierto paranee kasvustoa harventamalla; sieni-itiöt lentelevät ohi, kosteus vähenee ja valoakin riittää paremmin. Mustaherukoista Öjebyn alkaa herkästi alasleikkauksen jälkeen kasvattamaan melko lakoavia versoja, joten sitä leikkaisin varovaisemmin (vanhimpia pois, pitkiä typistäen). Muuten voit mainiosti uudistaa herukkapensaasi pakkasten mentyä ohi - ennen silmujen puhkeamista. (maalis-huhtikuu on hyvää aikaa).

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Mustaviinimarjapensaan ruoste":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

keijunruusun ruoste
Keijunruusuni lähtivät hyvin kasvuun viime vuonna ja näyttivät tänä kesänä tosi hyviltä ensi alkuun.Sitten iski ruoste ja kai...
Ruostetta ruusupensaassa
Olen istuttanut pihalleni useita torniolaisia aidanteeksi. Kasvu on honteloa, epätasaista eikä lainkaan sitä mitä odotin. Lisäksi kaikissa pensai...