Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 6.7.2013 16:43

Kysymys: Mustaherukan sairaus tai loinen

Hyötypuutarha

kysymykseni koskee mustaherukan loista joka on pesiytynyt nuoriin herukka istutuksiin  Herukanraakileet muuttuvat mustiksi ja ovat kuin muumioituneet.


kuva herukan marjoista

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Nk. äkämöityneitä marjoja aiheuttaa esimerkiksi ojukepistiäinen. Naaras munii alkukesällä kukinnan aikana ja kukinnan päätyttyä kuoriutuvat toukat kaivautuvat raakileen sisään syöden marjan sisäosia ja kehittyviä siemeniä. Toukka on kooltaan noin 6 mm ja väriltään kellanvaalea.

Tavallisesti toukka kaivautuu tertun ensimmäisiin marjoihin, jotka vioituksen johdosta turpoavat muita suuremmiksi, muodostuvat jonkin verran kulmikkaaksi ja kypsyvät ennenaikaisesti. Marjat varisevat yleensä maahan ennen muiden marjojen kypsymistä. Toukat poistuvat marjasta, kaivautuvat maahan jo heinäkuussa ja koteloituvat syksyllä - kuoriutuakseen keväällä munimaan mustaherukan kukkiin. Ojukepistiäinen vioittaa vain mustaherukkaa.

Nyt et voi tehdä muuta kuin kerätä vioittuneet pois; myös maasta ettei jätä toukkia koteloitumaan sinne. Pistä saastuneet marjat roskikseen, ei kompostiin. Jos tuho on tänä vuonna paha, niin ruiskuta ensi keväänä juuri ennen kukintaa tai heti sen jälkeen torjunta-aineella (esim. Malasiini), jota voit tiedustella puutarhamyymälöistä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Mustaherukan sairaus tai loinen":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Matoja porkkanoissa
Mikä on sairaus ja kuinka sen saa pois, kun porkkanoihin tulee vuosi toisensa jälkeen pikku matoja?...
mustaherukan "mato"
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Pensas on huonovoitis...
Huonekasvien lehtien kärjet menevät ruskeiksi
Hei!Yhtäkkiä kaikkien huonekasvien lehtien kärjet ovat alkaneet mennä ruskeiksi.Kaikki kasvit kasvavat ja niihin tulee uusia lehtiä, mutta pikku...
Ovatko omenat käyttökelvottomia?
Talvilaadun omenat (laji ei tiedossa) ovat päällepäin hyvän näköisiä, mutta rangan kohdalta päiv&a...
Mitä tapahtui päärynäpuulle?
Istutimme 2011 toukokuussa kaksi suomalaista päärynäpuun naisen korkuista taimea. Tonttimme on iso ja päärynäpuut ovat aivan eri puolilla to...