Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 4.5.2023 21:34

Kysymys: mustaherukan "mato"

Hyötypuutarha

Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Pensas on huonovoitisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.

Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kyseessä saattaisi olla karviaiskoisa, jota esiintyy sekä karviaisella että herukalla. Perhonen munii lehdille yksittäisiä munia, toukat kuoriutuvat kukinnan lopulla ja kaivautuvat raakileisiin. Toukat ovat vihreitä ja mustapäisiä. Aikuiset koisat ovat pieniä, rusehtavia perhosia, jotka muistuttavat etäisesti ludetta hivenen kolmikulmaisella olemuksellaan.

Toukat voivat kääriä myös lehdistä ja marjatertuista seittimäisen pesän suojakseen. Ensimmäiset oireet alkavat pian kukinnan päätyttyä. Osa lehdistä kuivuu ja käpristyy, mikä heikentää pensaan aineenvaihduntaa.  Ontoksi syödystä marjasta voi kurkistaa mustapäinen toukka.

Toukat voi poimia käsin tai ruiskuttaa vesisuihkulla ennen kuin ne kaivautuvat raakileisiin. Saastuneet raakileet poimimalla estetään niiden putoaminen  maahan ja toukkien koteloituminen. Siksi maasta kannattaa myös poimia pudokkaat pois ja hävittää ne huolella.
  
Kukinnan aikaan kannattaa tarkkailla herukoita. Jos koisaperhosia lentelee niiden lähellä, voi ruiskuttaa pyretriinipitoisella tuotteella heti kukinnan jälkeen. Pyretriini on nopeasti hajoava, kasviperäinen uute. Sitä ei pidä kuitenkaan käyttää, kun raakileet ovat jo muodostuneet.
 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / mustaherukan "mato"":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Toukkia marjapensaassa
  Karviaispensaanlehtiä syö mato (vihreän mustan kirjava) noin 1-1/2 sm mittainen,marjat säilyy.  On jo osittain siirtynyt punaherukka pensa...
Mustaherukan sairaus tai loinen
kysymykseni koskee mustaherukan loista joka on pesiytynyt nuoriin herukka istutuksiin  Herukanraakileet muuttuvat mustiksi ja ovat kuin muumioituneet....