Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 9.7.2012 3:27

Kysymys: Mitä tapahtui päärynäpuulle?

Hyötypuutarha

Istutimme 2011 toukokuussa kaksi suomalaista päärynäpuun naisen korkuista taimea. Tonttimme on iso ja päärynäpuut ovat aivan eri puolilla tonttia. Emme ole kastelleet tai hoitaneet taimia mitenkään -ainoastaan pari ensimmäistä viikkoa kastelimme kunnolla. Toinen puu on menestynyt hyvin, kukki kauniisti tänä keväänä ja tekee nyt päärynöitä.

Toisen kanssa on kuitenkin ongelmia. Päärynäpuuhun ilmestyi viime vuonna ensin ihan normaalisti lehdet ja se näytti pärjäävän. Loppukesästä kuitenkin lehdet alkoivat käpristyä ja ikään kuin kuivuivat puuhun. Tänä keväänä kävi sama homma: ensin kasvu näytti ihan normaalilta ja puu vihersi, mutta kesäkuun loppuun mennessä kaikki lehdet olivat latvassa kuivuneet. Sen sijaan puu alkoi puskea varrestaan vihreitä ja elinvoimaisia lehtiä vaikka kuinka paljon.

Taimi on istutettu vanhalle pellonpohjalle, jossa on suhteellisen hyvin läpäisevä multamaa. Vieressä on vuosikymmeniä vanhoja omenapuita ja marjapensaita, jotka menestyvät hyvin.

Mielenkiintoista on, että loppukesästä 2011 istutimme samalle alueelle sireenin taimia. Ne juurtuivat hyvin ja olivat viime vuonna elinvoimaisia. Tänä keväänä sireeneihin puhkesi lehdet kauniisti, mutta sen jälkeen kasvit alkoivat kituuttamaan. Vaivaako niitä siis sama ongelma kuin päärynäpuuta?

Mikä lienee syynä? Joku sairaus vai maaperässä oleva vika?Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Ilmeisesti kyseiset kasvit eivät vain saa vettä ja ravinteita riittämään versojensa päihin saakka. Kevätkosteuden turvin ne kyllä puhkeavat lehteen, mutta ilman lämmetessä ja maan kuivuessa myös latvaversot kuivuvat. Vahoilla kasveilla juuristo on levinnyt jo niin laajalle, että ne pärjäävät kyllä. Näitä uusia taimia kannattaa vielä toistaiseksi kastella. Sen voi tehdä melko harvoinkin, kunhan muistaa kastella kerralla reilusti. Voit myös leikkaamalla hieman keventää kasvustoa, niin juurten ottama vesi- ja ravinnemäärä riittäisi mahdollisimman pitkälle. Esimerkiksi päärynäpuusta kannattaa tässä heinäkuun aikana poistaa siitä rungosta ja sen läheltä kasvavia verson alkuja, ettei latvuksesta tule alusta alkaen liian tiheä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Mitä tapahtui päärynäpuulle?":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Mongolianvaahteroiden huonovointiset alaoksat
Tonttinaapuri on jo jonkin aikaa huomautellut meille, että pihavaahteramme ovat liian lähellä tonttien rajaa (etäisyys n. 1m) ja että niitä...
Syreenin tuholaiset
Hei !Mikä mahtaa olla meidän rungollisessa syreenissä oleva elukka, jota oli viimekesänä  ja tosi paljon.  Elukka oli va...
Norfolkinaraukaria paleltui
Hei! Minulla on (oli?) huonekuusi/Norfolkin araukaria huonekasvina, ostin sen marraskuun alussa Se pärjäsi kerrostaloasunnossa lasitetun parvekkeen oven ed...