Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 1.9.2022 16:8

Kysymys: Mihin kriikunoita voidaan käyttää

Hyötypuutarha

Hei. Kriikunoita tulee meille tänä vuonna paljon. Olemme miettineet, mihin niitä voisi hyödyntää, koska esimerkiksi hillo tuntuu olevan paljon luumuhilloa happamampaa tai kitkerämpää. Myöskin olemme tehneet kriikunalikööriä, mutta maksa ei kestä näin suurta satoa. vinkkejä tai ehdotuksia? ei haittaa, vaikka joku muukin kommentoisi omia ehdotuksiaan.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kriikunan hedelmät pysyvät pitkään melko happamina, sillä ne makeutuvat vasta ensimmäisten yöhallojen jälkeen. Leutona syksynä halloja ei ehkä ole, mutta viimeistään, kun kriikunat alkavat tipahdella maahan, ne ovat kypsiä. Siksi tuleekin mieleen kysymys, ovatko kriikunat hillossanne olleet riittävän kypsiä. Jos raaka-aine on ollut hivenen raaka, kitkerä maku tulee helpsoti esiin.

Kriikunan siemen on vaikeasti irrotettava, sillä se ei luumun tapaan irtoa hedelmälihasta kypsyessään. Siksi niitä käytetään usein mehuissa. Hilloihin ja marmeladeihin ne sopivat toki myös. Makuun saa luonnetta esimerkiksi yhdistelemällä kriikunaa vaikkapa omenan kanssa ja/tai maustamalla kanelilla tai tähtianiksella.

Kypsät kriikunat sopivat myös hedelmäpaistoksiin ja piirakoihin. Niitä voi yhdistää muihin hedelmiin ja marjoihin niin paistoksissa kuin säilönnässäkin. Täysin kypsinä ne ovat kelpoja tuoreena syötäväksikin.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Mihin kriikunoita voidaan käyttää":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hopeahärkin hoito
Hei,Milloin voi kalkita valko hopeahärkimen kasvualueen ja mihin vuoden aikaan se voidaan leikata?...
Työkaluvajat
Hei, teillä oli puutarhaan laitettavia kevytrakenteisia vajoja, joita voidaan käyttää puutarhakoneiden ja työkalujen säilytykseen lähem...
Mullan uudelleenkäyttö?
Minulla on vain parveke, mutta paljon kukkia ja muuta kasvamassa. Saako kesäkukkien mullasta ja jäänteistä tehtyä uutta, ravinteikasta multaa? Ja...
Sinipunavaula amppeliin? Ja muurahaisongelmasta
Olen tänä keväänä istuttanut sinipunavaulan siemeniä ensimmäistä kertaa. Koskaen ole koskaan nähnyt tätä kukkaan &q...
Nokkoset perhosille
Mihin vuodenaikaan nokkosperhoset ja ehkä muutkin perhoset tarvitsevat nokkosia? Eli toisin päin: mihin vuodenaikaan ei ainakaan saisi repiä ta...
Mitä tehdä vanhoille kasvuharsoille?
Miten tai mihin jätteeseen lajittelen kasvuharson?...
Havunneulaset
Mihin voi laittaa suuren määrän havunneulasia? (männyn)...