Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 9.10.2023 15:10

Kysymys: Mansikka

Hyötypuutarha

Hei, askarruttaa sellainen asia kun vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, talven aikana saimme mansikoita??ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia vihreitä ??.Nyt kysymys kuuluu mitä pitäisi tehdä jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.??
Jäsenen J1592971924 antama (11.10.2023 12:32) kommentti

Kiitos, onneksi otin uudet rönsyt mukaan, jospa saisimme niistä muutaman marjan talven aikana, koska maku on sen verran parempi kuin paikallisten.


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei
Suomessa viljeltävät mansikkalajikkeet tarvitsevat kylmän lepokauden virittäytyäkseen kukkaan. Luultavasti Espanjan vuodenkierto ei ole suomalaisille lajikkeille otollista eikä viieä vuodenaika ole riittävän viileää. Siksi kukkia ei muodostu tai niitä muodostuu vain vähän, vaikka kasvustot ovatkin hyväkuntoiset. Ensimmäisen talven marjat kasvoivat nuoriin taimiin, koska ne arvattavasti ns. jatkoivat kesää ja kasvoivat ensimmäiseen satokokoonsa. 

Espanjalaisten lajikkeiden kukittamisen niksit eivät ole meille tuttuja. Arvelemme kuitenkin, että niiden kukkaan virittymisessä lepokausi on lyhyempi tai lepokauden olosuhteiden tarve erilainen.

T. Muhevaisen vastaustiimi

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Mansikka":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tuija
Hei miten talvetan ruukkuun istutetun tuijan?Entä säilyykö mansikka talven parvekelaatikossa?...
Paperisilppu kompostiin
     Sopiiko paperisilppu  kompostin kuivikkeeksi  Haittaako muste?   Entä mansikka penkkiin katteeksi.? ...