Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 21.4.2015 8:55

Kysymys: maa-artisokan taudit ja myyrät

Hyötypuutarha

Artisokkiani vaivaa jokin "punalaikku/-pilkkutauti".Sitä näkyy monissa ehjissäkin mukuloissa mutta varsinkin myyrien haukkauskohdissa. En ole löytänyt tietoa artisokan taudeista ikäänkuin niitä ei olisikaan.Olen epäillyt tästä vuosien varrella lisääntyvästä ongelmastani myyriä, maaperää ja/tai siemenperunoitani jotka ovat juuri tästä samaisesta maasta lähtöisin.
Vaihdan vuosittain kasvupenkin paikkaa. Nyt ostan uudet siemenmukulat josko se auttaisi
Olen parantanut savimaatani vuosien varrella hevostallin lantaturpeella, hiekalla ja ruohokatteilla. Löytyisikö täältä taudinaihe? Silloin ei pelkkä siemenmukulan vaihto riittäisi. Olen syönyt joskus näitä mukuloita leikkaamalla vain huonot osat pois mutta nyt pelottaa jokin salaperäinen "myyrätauti"

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Maa-artisokka on helppohoitoinen kasvatettava, eikä mainittavia tauti- tai tuholaisongelmia tosiaankaan ole. Se menestyy hevosenlannalla, hiekalla ja ruohokatteella parannetussa maassa ja on valitettavasti myyrien talviruokaa. Valitettavasti mekään emme ole keksineet mitään salaperäistä "myyrätautia" tai muuta, joka saattaisi juuri kysyjän mukuloita vaivata...

Maa-artisokka on kuitenkin hyvin vesipitoinen ja tummuu myös nopeasti pinnan vaurioituessa. Olisiko mahdollista, että nämä laikut ja pilkut olisivat syntyneet jäätymisen tai mukulaan kohdistuneen muun paineen tai mekaanisen rasituksen seurauksena? Vai voisiko kyseessä olla jokin perunarupea muistuttava, maasta peräisin oleva, bakteeriperäinen vaiva? Vältä ainakin maa-artisokan kasvattamista yhdessä perunan kanssa (sekä myös vuoroviljelyä), sillä ne eivät ole hyviä kumppanuuskasveja.

Eiköhän mukuloiden nauttiminen kuitenkin joka tapauksessa ole aivan riskitöntä.Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / maa-artisokan taudit ja myyrät":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Myyrien karkottaminen
  Hei, olisiko mitään hyvää konstia millä vois karkottaa myyrät kukkasipuleiden kimpusta, verkothan olis tietysti mutta kun istuttaa ky...