Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 13.2.2017 9:37

Kysymys: Laastipaljut

Hyötypuutarha

Hei,

olen etsinyt vastausta seuraavaan kysymykseen, mutta en ole löytänyt.

Siis: voiko laastipaljuja käyttää syötävien kasvien (esim. tomaattien) kasvatusaltaina? Olisivat käteviä siihen.

Liukeneeko paljuista jotain myrkkyjä multaan?? Mistä laastipaljut valmistetaan?

Toivon, että saan vastauksen täältä. 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Laastipaljut ovat kieltämättä käteviä etenkin kookkaampien kasvien kasvattamiseen, mutta syötävien kasvien kasvattamiseen ne eivät aina sovellu. Katso, onko paljun pohjassa muovin kierrätysmerkki sekä polypropeenin lyhenne PP; silloin se sopinee kasvatuskäyttöön siinä missä muutkin tavalliset ruukut ja muoviastiat (silloin se vastaa elintarvikemuovia).

Laastipaljuja valmistetaan kuitenkin paljon myös pvc-muovista; lisättynä kovettimia. Nämä "haisevat paljut" eivät sovi edes etäiseen kosketukseen minkään syötäväksi tarkoitetun kanssa. Kierrätysprosessissa muoviin on lisätty aineita, joiden takia kannattaa jopa paljujen pitkäaikaista käsittelyä vältellä. Kierrätysprosessi toki parantaa muovin mekaanisia ominaisuuksia ja on siksi erinomainen valinta varsinaiseen laastipaljuiluun.  Laastipaljujen valmistamisessa saa kuitenkin siis käyttää erilaisia myrkkyjä vapaammin kuin elintarvikekäyttöön tulevassa PP-muovissa. 

Periaatteessa muovien maailma on vielä melkoisen sekava; vasta EU:n REACH-asetuksen tultua täysimittaisesti voimaan 2018, tulee tilanteeseen parannusta.


helianthemum
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Laastipaljut":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen KIITOS  antama (12.5.2021 17:49) kommentti

HYÖDYLLINEN VASTAUS MYÖS MINULLE!   ETSIN MONESTA PAIKASTA TÄTÄ TIETOA, KIITOS.Jäsenen KIITOS  antama (12.5.2021 17:50) kommentti

HYÖDYLLINEN VASTAUS MYÖS MINULLE!   ETSIN MONESTA PAIKASTA TÄTÄ TIETOA, KIITOS.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: