Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 17.9.2016 1:3

Kysymys: Kuivattu herne viljelykierrossa

Hyötypuutarha

Sekatavarakaupan kuivatusta herneestä tulee hyvää rokkaa, mutta itääköhän kova ehkä parikin vuotta pakkauksessaan kaupan hyllyllä seisonut herne riittävästi jos sitä ensi keväänä käyttäisin puutarhan viljelykiertoon, väsyneen tilli/ruohosipuli/basilikamaan typpipitoisuuden nostamiseksi? Kalkin ja humuksen ohella...
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kuivatun ruokaherneen itävyyttä ei ole taidettu koskaan sen tarkemmin selvittää, mutta aina niitä kuitenkin on herneiden kasvatukseen menestyksekkäästi käytetty. Herneet kannattaa kuitenkin liottaa vähintään sen vuorokauden ajan ennen kylvämistä (kuohkeaan, kosteaan ja lämpimään maahan). Maanparannusta tavoitellessa ei ehkä tuo itävyysprosentti niin tärkeää olekaan?

Hernettä ja papua voidaan tosiaan viljellä typensitojakasveina viljelykierron ensimmäisenä vuonna. Toisena vuonna viljellään paljon typpeä tarvitsevia lajeja kuten kaaleja ja maissia (avomaankurkkua, kurpitsa, purjo). Kolmantena vähän vähemmän typpeä tarvitsevia (peruna, porkkana, punajuuri, palsternakka) ja neljäntenä vuonna vähän typpeä käyttäviä, kuten mm. yrttejä (retiisi, salaatit, sipuli). Tilli/ruohosipuli/basilikamaa ei tosiaan kovin ihmeellistä typpimäärää tarvitse, mutta maanparannus kompostimullalla tekee varmasti hyvää.

Yrtithän viihtyvät parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisassa, lämpimässä ja tuulelta suojatussa paikassa. Kasvualusta saa olla kuivahkoa ja keveää hiekka-, hieta- tai moreenimaata. Sopiva pH 6,5-7,5. Savista maata tulee keventää hiekalla ja turpeella sekä kenties kompostimullalla - ja maa on ppuhdistettava huolellisesti rikkakasveista.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Kuivattu herne viljelykierrossa":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Miksi juurekset ei mulla kasva
Minulla on pieni kasvimaa, jossa olen yrittänyt kasvattaa myös porkkanaa, punajuurta ja sipulia. Kasvimaa on multainen , johon on vuosien varrella sekoi...