Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 7.10.2016 22:59

Kysymys: Kotipihan porkkanapenkin kastelu kaupungin vesilaitoksen klooratulla johtovedellä: Juuko vaiko ei?

Hyötypuutarha

Millä vedellä kastella juurespenkkiä, jos kaupungin vesijohtovesi humusjäämiensä takia on (miedosti) kloorattua? Epäilen kloorin kasteluvedessä olevan vahingollista kasvustolle? Siinäkö syy aina melko huonoihin kastelua vaatineiden penkkien satoihin? Juurikkaat tahtovat jäädä pienikokoisiksi. 
Kysymyksiä: 11 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Suomalainen vesi on klooripitoisuuksiltaan onneksi suhteellisen hyvää verrattuna monen muun maan veteen. Maussahan sen ensisijaisesti huomaa. Kasteluvetenä se on loppujen lopuksi turhankin hyvää. Emme siis oikein uskoisi sen olevan syy porkkanamaan heikkoon satoon. Tietenkin voit koettaa seisottaa vettä ja hyödyntää mahdollisuuksien mukaan myös sadevettä kastelussa.

Maan viljavuuslukuja kannattaisi kuitenkin tarkistaa, jotta ravinteita pystyisi antamaan tarvittava määrä. Porkkana vaatii kohdillaan olevaa ravinnetasapainoa ja oikea lannoitus varmistaa sadon määrän. Esimerkiksi vähäinen typpi ja fosfori heikentävät porkkanan kasvua. Hivenravinteista boori aiheuttaa sydänmätää ja myös kupari ja sinkki vaativat erityishuomiota.

Porkkanan lannoituksesta:
Porkkana tarvitsee kalkitun kasvualustan; ihanne-pH 6,5–7,5. (Huom! Jos kasvatat perunaa samalla alueella, huomioi että peruna ei tarvitse kalkkia juurikaan.) Lannoita kasvualusta kompostilla ja luonnonlannoitteella. Varmista, että lannoite sisältää kaliumia ja booria, sillä ne ovat porkkanalle tärkeitä ravinteita. Hiekkamaassa booria tarvitaan vähemmän kuin multa-turvemaassa.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Kotipihan porkkanapenkin kastelu kaupungin vesilaitoksen klooratulla johtovedellä: Juuko vaiko ei?":
Puutarha.net Vastaajat
Jäsenen MrSeppo antama (10.10.2016 15:10) kommentti

Vastaus oli 5 tähden arvoinen, mutta se henkilö joka tämän tähtiarvostelun valitsi tai tälle arvokkaalle puutarhasaitille ohjelmoi, ei valitettavasti ole osannut neuvoa meitä kiitollisia kysyjiä, että jos kysyjä sattuu tähtiä klikatessaan aloittamaan ensimmäisestä eli eniten vasemmalla olevasta tähdestä, JUUTTUU KOKO MUU TÄHDISTÖ SIIHEN ENSIMMÄISEEN TÄHTEEN eli tyytyväisestä vastauksen saajasta teetetään tämän epäonnistuneen tähtiohjelman takia tyytymätön ja kiittämätön puutarhaentusiasti, joka masentuneena nyt poistuu (poistun) saitilta. Vaihtakaa tähtiohjelma kunnolliseksi, hyvät ihmiset siellä puutarhapäässä. Kiitoksen tämä ohjelma kaikilta osin muutenkin ansaitsee!Jäsenen päätoimittaja antama (11.10.2016 13:51) kommentti

Kiitos MrSeppo palautteesta; tekniikalle tiedotettu tähtiarvostelun toimimattomuudesta ja kehut otettu vastaan! 
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: