Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 25.2.2014 10:58

Kysymys: Korianteri ja karhunvatukka

Hyötypuutarha

Päivää!

Korianteria tuppaa menemään nykyään melkein joka ruokaan ja kalliiksihan se tulee kaupasta haettuna. Mulla on etupihalla erittäin antelias kasvupaikka, joka sopisi oikein hyvin korianterille, mutta takaraivossa jyskyttää pieni pelonpoikanen. Tietävä kansa on nimittäin sitä mieltä, että korianterin haju karkottaa hyönteisiä melko tehokkaasti, joten onko mahdollista, että pörriäiset eivät enää suostu pölyttämään vieressä kasvavaa karhunvatukkaa?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Tuholaisia korianterilla ei tosiaan juuri esiinny, sillä se oikeastaan torjuu niitä hajullaan... mutta haittaisiko sen haju sitten vieressä kasvavan kasvin pölytystä? Emme usko näin käyvän, sillä avomaalla kasvatettuna rakuunan hajuvaikutus laimenee kuitenkin nopeasti etäisyyden kasvaessa - ja oikeastaan rakuunan kukat ovat mehiläisten ja perhosten suosiossa! Etköhän siis saa satoa molemmista kasveistasi.

KORIANTERI (CORIANDRUM SATIVUM)

Korianteria on helppo kasvattaa siemenestä ja sitä kannattaakin kylvää pitkin kesää kahden viikon välein (nuoren kasvin nuorimmat lehdet ovat herkullisimmat). Erinomainen lajike on esimerkiksi lehtikorianteri ’Marino’, jota kutsutaan myös kiinalaiseksi persiljaksi. Jos siemenet ehtivät kypsymään, niin kerää niitä tulevia kylvöjä varten ja käytä osa keittiössä. Jos jätät siemenet paikoilleen, niin korianteri kylväytyy kyllä puutarhaan ilmestyen yllättävistäkin paikoista.

Käyttö: Voimakas korianteri sopii hyvin itämaisiin ruokiin, kuten vokkeihin, salsoihin ja kookosmaitoa sisältäviin ruokiin. Tuoreena yrttiöljynä tai tahnana sillä voi herkutella ruoan kuin ruoan kanssa - sekä leivän päällä yrttivoissa. Korianteri kannattaa käyttää ja pakastaa tuoreeltaan, sillä ohutlehtisenä se ei kestä kuivatusta. Kasviin kehittyvät siemenet sopivat puolestaan mausteeksi kasviscurryihin ja muihin intialaisvaikutteisiin ruokiin. Monipuolinen ja -käyttöinen yrtti siis!

Korianteri kasvikortistossa

Ps. Keskustelupalstan käyttäjiltä löytyy myös korianterin siemeniä jaettavaksi!

 Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Korianteri ja karhunvatukka":
Jäsenen tytteli  antama (18.9.2014 19:36) kommentti

Mitähän lajiketta lienee minun karhunvatukka kun se marjoo uusilla tämänkesän versoilla
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: