Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 24.9.2015 19:50

Kysymys: Keltasipulit pehmenevät kesken kuivatus 'prosessia'.

Hyötypuutarha

Keltasipulit nostettiin ylös kun naatit alkoivat mennä maata pitkin, kuten aiemminkin. Niputettiin 2-3 sipulia yhteen, sidottiin narulla ja ripustettiin räystään alle ulos kuivumaan. Ilmojen viilentyessä viritys purettiin ja sipulit vietiin vinttiin jatkamaan kuivumista.Nyt osa sipuleista tuntuu pehmeiltä naatin juuresta ja alkaa mietityttää säilyykö tämän vuoden sipulisato jouluun asti vai alkavatko sipulini homehtua.Missä menee pieleen tämä sipulin kuivatus? Voinko vielä tässä vaiheessa pelastaa satoni?Sipulit ovat olleet 'tuoreeltaan' hyvän makuisia sekä piirakoissa jakeitoissa ym. käytössä.Vastausta ja vinkkejä odotellessa.Kiitoksia taas jo etukäteen.

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Vaikuttaa siltä, etteivät sipulisi pääse kuivumaan riittävän nopeasti. Kosteat ilmat tietenkin hidastivat alkukuivatusta ulkona - ja kenties vintissäkin? 

Olisiko mahdollisuutta nopeuttaa sipulien kuivumista vaikkapa saunan lauteella? Levitä vanhan lakanan päälle yhteen kerrokseen ja pidä lämpötila noin 40-50 asteessa. Kuivan sipulin tuntee kädessä; se on helähtävä, napakka, kuori kullankeltainen ja kuiva. Liian pitkä kuivausaika on pienempi haitta, kuin puolitiehen jäävä kuivaus jää. Sopiva kuivatusaika noin vuorokausi. Myös viikon päivät leivinuunin päällä tai pannuhuoneen lämmössä voisi olla ratkaisu. Kovin paksukaulaisilla sipuleilla kuivuminen on tietenkin myös hitaampaa ja nämä kannattaakin käyttää ensimmäisinä pois; vaikkapa kuoria ja palastella tuoreena pakkaseen! 

 Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Keltasipulit pehmenevät kesken kuivatus 'prosessia'. ":

Kommentoi:*