Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 13.3.2014 9:50

Kysymys: kaalit ja fenkoli

Hyötypuutarha

Hei!
Olen yrittänyt useana vuonna kasvattaa kukka-, kyssä ja parsakaalia sekä fenkolia, mutta huonolla menestyksellä. Kukka- ja parsakaali eivät tee kukintoa, tulee vain pitkää vartta ja kyssäkaali tekee hyvin puisevan ja muhkuraisen mukulan. Fenkoli puolestaan kasvattaa kukintovartta, eikä tee kunnollista mukulaa. Taimet olen kasvattanut kasvihuoneessa lavassa ja taimettuminen on ollut ok. Puutarhassamme on hiekkapitoinen maa, jota on nyt viljelty kolme vuotta. maata on kalkittu ja lannoitettu yleislannoitteella. Kompostia emme ole vielä käyttäneet. Onko lannoituksessa vikaa? Eivätkö kyseiset kasvit sovellu kyseiseen maalaatuun?

Vastauksesta kiittäen
Maamyyrä

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Olisikohan ongelman ydin liian hiekkapitoinen maa? Kaalikasvit nimittäin viihtyvät parhaiten multavilla, savipitoisilla, ravinteikkailla ja hyvin kalkituilla mailla.

Kaalikasvit vaativat erityisen paljon ravinteita (ja hiekkamaassa ne huuhtoutuvat helposti pois taimien ulottuvilta). Kaalikasvien lannoituksessa ravinteita annetaan useaan kertaan pitkin kasvukautta. Erityishuomiota pitää kiinnittää etenkin riittävään boorin (sen puute näkyy kaalikasveilla ja etenkin kukkakaalilla sadon epämuodostumina) ja rikin saantiin. Myös mangaani ja molybdeeni ovat kaalikasveille tärkeitä hivenravinteita. Kaalimaan kalkitukseen sopii myös puhdas puuntuhka (sis. myös booria).

Taimet kannattaa istuttaa vahvaan, mieluiten lantaa sisältävällä kompostilla parannettuun maahan. Kotipuutarhassa kanankakkarakeita käytetään 3-5 dl/m2 ja moniravinteista seoslannoitetta noin 1,5 dl/m2. Kuivina kausina kaalimaata kannattaa kastella. Maa voidaan peittää ruohosilppukerroksella ja kaalien sekaan voi istuttaa tuoksuvia yrttejä, selleriä, sipulia, härkäpapuja, kehäkukkia ja samettikukkia.

Ps. Puutarha.netin Keskustelupalstalla on runsaasti asiaa vihannesten ja juuresten -sekä kaalien- kasvattamisesta...Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / kaalit ja fenkoli":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: