Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 15.5.2017 19:49

Kysymys: Juurimätä vai lakastumistauti vai mikä?

Hyötypuutarha

Punaisesta viinimarjasta kuolee joka kesä yksi oksa. Lehdet tulevat ja marjatkin, mutta ennenkuin marjat ovat kypsät kuivuvat lehdet ja marjat. Olen aina poistanut oksan. Pitäisikö koko pensas kaivaa pois juurineen? Voiko paikalle istuttaa jonkin uuden pensaan tai perennoja? Pensas on rinteessä. Muut punaiset viinimarjapensaat voivat hyvin.
Porvoo,Helsinki, 
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Herukoilla esiintyy valitettavan paljon erilaisia sienitauteja, jotka siis leviävät itiöistä ja talvehtivat maassa. Oikea torjuntakeino on tosiaan poistaa ja hävittää saastunut oksa. Katso oksaa tarkemmin; onko katkaisukohdassa sienitaudin tummentamaa pintaa? Syksyllä maanpinta kannattaa myös haravoida puhtaaksi ja hävitettävä myös nämä kasvijätteet. Onneksi vaiva kuitenkin on rajoittunut vain yhteen oksaan.

Toki kyseessä voi olla jokin tuholainenkin. Esimerkiksi herukanvarsisääski (löytyykö kuolleesta oksasta muutaman millin toukkia?) tai herukkalasisiipi (onko oksan ydin syöty ja täynnä purua?). Näiden tuholaisten torjunta on vaikeaa ja pidemmän päälle pensaiden uusiminen on ainoa vaihtoehto.

Lisää herukoiden taudeista ja tuholaisista

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Juurimätä vai lakastumistauti vai mikä?":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: