Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 1.8.2022 10:4

Kysymys: Herukkapensaiden tuholaisten häätö

Hyötypuutarha

Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms. koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Puutarhassa asustaa sellaisiakin eliöitä, joita emme sinne toivo. Pienten perhosten kuten koisojen tai pistiäisten toukat aloittavat ateriointinsa pensaan sisältä, jossa ne saattavat tehdä tuhoaan pitkään ennen kuin ne huomataan. Siksi kannattaakin usein kurkistella pensaan sisään, jotta torjuntaan päästään ennen kuin vauriot ovat suuret. Yksi tapa torjua niitä on, kuten olet tehnytkin, poistaa toukkien valtaamat lehdet. Jos toukkia on paljon, keino ei enää toimikaan, sillä kaikkia lehtiä ei voi poistaa.

Kirvoja voi torjua niiden esiintymisen alkuvaiheessa versojen päistä vaikka käsin pyyhkimällä tai pontevalla vesisuihkulla. Jos jatkuvasti katkaisee oksat, joissa kirvoja on, ei kohta ole pensaasta paljon jäljellä. Tietyssä vaiheessa kesää kirvoja lentelee paljon, joten tänään puhdistetut kasvit voivat huomenna saada uudet kirvat. Kesän edetessä kirvat luonnostaankin vähenevät. Kirvat harvoin tekevät suurta vahinkoa kasville, ellei se ole heikossa kunnossa muuten.

Molempiin vaivoihin auttaa pyretriiniliuoksella (esim Spuzit) ruiskuttaminen. Pyretriinin hajoamisaika on lyhyt, mutta sitä käytetään marjoja tuottaville kasveille ennen kukintaa. Se on kosketusmyrkky, joten aineen on osuttava tuholaisiin eika auta etukäteen käytettynä. Myrkkyjen  käyttöä pidetään nykyisin kuitenkin arveluttavana, sillä se tuhoaa myös hyödylliset hyönteiset.

Ennalta ehkäisevä konstikin on olemassa. Keväällä ennen silmujen puhkeamista voi pensaat ruiskuttaa kevätruiskutteella, jotka ovat esim.parafiinipohjaisia aineita. Kevätruiskute tukahduttaa mm. kirvojen talvehtivia munia ja siten vähentävä tuholaisia jo ennalta. Mutta koska näillä veijareilla on siivet, niitä saapuu myöhemminkin.

Puutarhassa on myös luonnollisia apureita vähentämässä tuholaisia. Linnut käyttävät kirvoja ja toukkia ravintonaan ja syöttävät niillä poikasiaan. Pihapöntöillä ja sopivilla pesimispaikoilla voi houkutella lintuja apujoukoiksi. Myös leppäkertut sekä niiden toukat ja petopunkit ovat tehokkaita kirvojen vähentäjiä. Kun myrkkyjä, kuten pyretriiniä, käytetään, vähenevät myös nämä hyödylliset apulaiset.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Herukkapensaiden tuholaisten häätö":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Akileijan tuholaiset
Akileijoissani on kahtena viime kesänä esiintynyt ns. akileijahyttysen toukkia. Olen saanut ne pois Provadolla, mutta ensimmäinen kukinta on tuholaisten vu...
Kiinanruusuongelmat
Hei!Ostin kolme kiinanruusua. laiton ne imemään vettä tunniksi, kun olivat rutikuivia.Yksi kuoli täysin, toisen ruukun toinen oksa kuoli ja yksi selvi...