Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 26.1.2014 19:45

Kysymys: Booria kasvimaalle

Hyötypuutarha

Autan tuttavaani kesäsin juuresten viljelyssä ja hän haluasi tietää mistä saisi booria kasvimaalle?

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Juurekset tosiaan kaipaavat booria; esimerkiksi porkkanoiden halkeilu ja nauriin/lantun kitkeryys johtuvat boorin puutteesta. Hivenaineista boori on erityisen tärkeä ravinne punajuurelle ja porkkanalle.

Booria saa maahan tuhkan, karjanlannan ja eri lannoitteiden avulla. Useilla valmistajilla on erityisesti juureksille ja kasvimaalle suunniteltuja tuotteita ja hivenravinneseoksia, jotka sisältävät myös booria. YARAlla on myös boorilannoitetta, mutta vain 40 kg säkissä tai 10 l kanisterissa (Bortrac). Boorilannoitteen voisi periaatteessa valmistaa myös itse ostamalla apteekista 10 g booraksia ja sekoittamalla sen veteen (riittää noin 10 neliölle). Mutta valitettavasti booraksia ei kaikista apteekeista löydy.

Booria saa tosiaan myös tuhkasta (tuhkaa kohtuudella ja vain puhtaasta puusta), mutta se saattaa sisältää myös raskasmetalleja. Siksi sen käyttö marja- ja vihanneskasveille ei aina ole kovin suositeltavaa. Muistakaahan myös, että ylilannoitusta on varottava, sillä liiallinen boorin määrä voi niin ikään aiheuttaa kasvuhäiriöitä; boorin puutteen ja kasville haitallisen pitoisuuden ero on pieni. Boori on myös helppoliukoisempaa happamemmassa maassa (joskus boorin puute johtuu liian kalkitusta maasta).Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Booria kasvimaalle":
Jäsenen Puupää  antama (1.11.2020 9:8) kommentti

Boori puute on yleistä korkean pH. n maassa puutarhassa, pellossa ja metsässä mikään ei kasva kunnolla?


Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Komposti kasvimaan ymp,ärille?
Voiko  puutarhajätekompostin perustaa suoraan kasvimaan ympärille, siten että se kiertäisi matalana kasvimaan reunoja? Kompos...
Peltosekaviljely
Hei,pihallani on vanhaa peltoa, josta naapuri syksyllä kävi pari sarkaa traktorilla kyntämässä. On vielä pähkäiltävä...
Ruotisellerin ja yrttisellerin ero
Moi, laitoin siemenistä keväällä yrttisellerin ja ruotisellerin taimia kasvamaan. Nyt taimet ovatkin jo kivan kokoisia ja ovat jo ulkona. Kasvimaalle...