Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Hyötypuutarha aihealue Seuraava
pvm: 3.11.2011 19:41

Kysymys: Bataatin viljely

Hyötypuutarha

Onko Suomen olosuhteissa mahdollista viljellä bataattia avomaalla? Entä mistä saisi hankittua mukuloita? Onnistuuko marketin vihannesosaston bataateista idättämällä?

nimim. bataattisose

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Bataatti (Ipomoea batatas) on makea- ja suurimukulainen viljelyskasvi. Sen mukulat muistuttavat perunaa, vaikka eivät läheistä sukua olekaan. Köynnöstävä koristekasvi päivänsini kuuluu puolestaan samaan sukuun bataatin kanssa. Bataattikin on monivuotinen köynnös, mutta meillä kasvatetaan lähinnä vain yksivuotisena (eivät menesty alle 10 asteessa; optimi 24 astetta).

Bataatti ei siis oikein menesty avomaalla meillä Suomen olosuhteissa, mutta voit kokeilla sen viljelyä esimerkiksi kasvihuoneessa, muovitunnelissa tai lämpimällä seinustalla. Lisäksi voit kokeilla kasvatusta myös sisätiloissa! Kauniisti kukkivan ja rehevän köynnöksen bataatista saa melko helposti, kunhan annat sille riittävästi lämpöä ja vettä; riittävä lämpö on edellytys myös sadon kasvattamiselle. Istuta keväällä kaupasta ostettu tai tuttavalta saatu, hyvälaatuinen ja kiinteä bataatin mukula suureen ruukkuun pystyasentoon niin, että noin puolet mukulasta jää näkyviin (voit myös nopeuttaa juurten muodostumista kasvattamalla ne alkuun vesiastiassa). Pidä lämpimässä ja kastele säännöllisesti; bataatti ei kestä kuivumista, mutta ei pidä uimisestakaan. Reilun kuukauden odotus palkitaan, kun mukulan pinnalle ilmestyy pulleita ituja. Lehtien puhkeamisen jälkeen kasvu onkin sitten nopeaa. Myöhemmin kesällä bataatti ilahduttaa suppilomaisin liiloin kukin. Saattaapa suuresta ruukusta löytyä syksyllä kasvin kuihtuessa myös joku pieni mukulakin!

Ruukkuviljelyssä sadon määrä on yleensä melko vähäistä, sillä kasvi tuottaa satoa parhaiten kasvaessaan maata myöten ja juurtuessaan joka puolelta maahan (jonne bataatit sitten kasvavat). Bataatin mukulat sisältävät runsaasti tärkkelystä ja sokeria; ne ovat selvästi energiapitoisempia kuin perunat. Niissä on myös runsaasti kuitua, vitamiineja sekä beetakaroteenia. Bataatti on kaikilta osiltaan syötävä. Mukuloista voi tehdä sosetta, sosekeittoa, niitä voi paistaa kuutioina tai keittää. Bataatinlehtiä voi vaikka keittää valkosipulin ja kasviöljyn kanssa aterian lisukkeeksi. Hiven suolaa päälle ja syömään!

P.s Lisälinkistä pääset lukemaan, mitä bataatista kirjoitellaan Puutarha.netin keskustelupalstalla.Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Hyötypuutarha / Bataatin viljely":
Jäsenen Vanha Vilhelmiina  antama (31.5.2014 23:3) kommentti

Yksi tietämätön kysyy vielä mistä voi olla varma,että laittaa bataatin oikean pään multaan.Jo 3 bataatin kohdalla meni sormi suuhun ;kumpi suippo ylös,kumpi alas. ostin kaupasta kolme parasta,mutta en ymmärtänyt tarkailla muotoja. Entä onko kokeilu piloilla,kun olen välillä ottanut ne mullasta ylös ja tarkistellut,josko jotain merkkejä näkyis.Ne ovat olleet istutettuina jo 2kk,mutta mönkään meni myös paikan valinta;ne ovat olleet samassa valoisassa,viileässätilassa,jossa olen perunoita alkukasvattanut. On tainnut puuttua myös muutama lämpöaste.    Kannattaako vielä ottaa lämpimään kasteluhoitoon? kyseessä ämpärikasvatus.Vastauksesta kiitollisena 3 bataatin puolesta Vanha Vilhelmiina.Jäsenen päätoimittaja antama (9.6.2014 13:44) kommentti

Bataatti tosiaan kaipaa sitä lämpöä itääkseen ja kasvaakseen. Se istutetaan paksumpi pää multaan (Arno Kasvin mukaan "turvalleen"). Ilmeisesti bataattisi ovat kuitenkin vielä hyväkuntoisia? Tuskinpa ne kääntelystäsi ovat häiriintyneet, kun ei kerran mitään juuria ole ollut. Voit toki ottaa bataatit myös "vesihoitoon". Pidä vedottomassa ja valottomassa paikassa, vaikka ihan kulhossa. Huuhtele kerran päivässä juoksevalla vedellä tai suihkuttele vesipullolla. Kun silmuista on kasvanut reilun sentin pikkuversot, niin istuta bataatti multaan. Paksu pää alaspäin ja noin 1/3 mullan alle. Kastele huolella istuttaessa. Kastele seuraavan kerran kun näet kasvun jatkuneen ja jatka varovaista kastelua noin 2 kertaa viikossa.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Bataatin lehdet
Heippa,bataatin lehtien ruoteet ovat täynnä pieniä märkiä palleroita.Onko se ihan normaalia vai onko jokin eläin syy...