Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 23.3.2014 12:17

Kysymys: vanhan betonilattian päälle puulattia

Huvilat ja mökit

moi.

tämä rakennus on rakennettu 1930 luvulla ja on hirsikehikkoinen  ulkopuolelta lautavuorattu ja sisäpuolelta lastulevytetty mökkikäytössä oleva rakennus,jossa hirsikehikko on lähdetty nostamaan säästöbetonista tehdyn anturan päältä.anturan yläpinta on noin 10-15cm  korkeammalla,kuin nykyinen maanpinta joka on multaa,ruohoa ja kaikkea humusta...anturaa en ole katsonut vielä kuinka syvälle se menee,mutta aika varmasti vain max. 30 cm syvyyteen kallion päälle.ympäriltä pitäisi vaihtaa maat kiviaineisiksi ja johtaa pintavedet pois   Sisäpuolella kehikkoa on valettu heikko betonilattia,joka on noin 10 cm korkeammalla kuin antura ja sen päälle on laitettu "karvapohjainen"muovimatto joskus 1970-luvunlopussa tai 1980-luvun alussa.lattia tuntuu kylmältä.luulen että kallion päälle on laittettu vain hiekkakerros ja sitten lattia on valettu ilman eristeitä.  talossa on ominaishajunsa puru/olki/hiilimurskaeristyksistä välipohjassa sekä yläkerran seinien rakenteissa (jotka on nyt vaihdettu ekovillaan)  lahoa on vähän joissain kohdin hirsiseiniä,mutta hometta en ole havainnut.Kuitenkin oireilen talossa sisällä ollessani jo jonkun ajan kuluttua.       (aivastuspuuskat lähinnä ja muut allergiset oireet.hengityksen ahdistyksena vasta muutaman tunnin kuluttua , tukkoisuutena ja muita ikään kuin flunssan oireita.itselläni on kyllä astma ja reagoin pölyyn ja muihin epäpuhtausiin herkästi.)                                                                                                                                                              myöskään tuloilmaa ei tule mistään taloon ,mutta ikkunat on vaihdettu uusiin joissa ei ole korvausilmaventtiileitä.poistoilma on tuvassa sijaitsevassa hormistossa. talossa on alakerrassa kaksi huonetta: tupa jossa leivinuuni ja keittolevyt sekä makuuhuone.

    Siinä oli pohjaa tulevaan kysymykseen.Voiko tuvan muovimaton päälle laittaa koolauksen ja vahatun  puulattian?

  vai onko muovimatto  itsessään mahdollinen oireiden aihettaja...kenties 2etyyliheksanoli vai sitten asbesti...en tiedä millä matto on liimattu.kuitenkin betoni oli kuivaa maton alla kuin otin palan pois...en tiedä kuitenkin mietin että jos pojassa ei ole eristeitä ja kosteussulkua muuta kuin tämä muovimatto niin onko näistä vaihtoehdoista mikään hyvä:vaihtoehtorakenne 1.  puukoolaus 32mm,tervapaperi joka liimataan ja niitataan tiiviiksi reunoistaan sekä saumoistaan,vahattupuulattiavaihtoehtorakenne 2. muovimaton päälle juokseva kerros bitumia jonka päälle alushuopakermit,32mm-50mm puukoolaus joiden välissä ekovilla ,koska lattia ei ole suora.tervapaperi reunoista/saumoistaan liimattu.vahattu puulattia.vaihtoehtorakenne 3. muovimatto poistetaan (jos asbestia ei hyvä) liima/karvajäämät jyrsitään pois.juokseva bitumointi jonka päälle alushuopakermit,32mm-50mm puukoolaus joiden välissä ekovilla.tervapaperi joka on  reunoista/saumoistaan liimattu.vahattu puulattia.vaihtoehto rakenne 4. piikataan betonit lattiasta pois ja katsotaan mikä lattiarakenne on paras... kaalliiksi menee  kun kyse vain puulattian teosta mökkiin.mökki on lämmityksessä öljykiertoisilla pattereilla talven yli,joten peruslämpö on ympäri vuoden.

mökkiä käytetään pääsääntöisesti kesän ajan.talvella ehkä pari päivää.puukoolausta ei voi nostaa korkeammalle koska tuvassa sijaitsevien tulisijojen nokiluukut jäisivät lattiapinnan alle.

 
Kysymyksiä: 6 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Mökkinä toimivan rakennuksen korjaustöiden tavoite

Korjaustöissä ei ole mitään järkeä, jos ei tavoitteena ole mökki, missä asukkaa eivät oireile.  Työt aloitetaan purkamalla kaikki epäilyttävä materiaali.

Seinät

Seinistä puretaan kaikki lastulevyt ja koolaukset pois sisäpuolelta.  Jos hirsipinnasta paljastuu lahoja kohtia, niin niistä lahot osat poistetaan ja muotoillaan tervettä kuivaa puuta tilalle. Seinät koolataan ja asennetaan lämmöneristeet, ilmasulkupaperi, tuuletusrimat ja pintaan vaikkapa mäntypaneeli.

Alapohja

Kaikki puretaan ja  maat poistetaan kallion päältä.   Varmistetetaan, että kallion päälle ei jää vettä seisomaan.  Syvänteet mihn vettä voi kertyä täytetään esim. betonilla. Alpohja tehdään rossialapohjana.  Alapohjaa kannattavia niskoja varten tehdään tarvittaessa kallion päältä harkkoanturoita.  Alapintaan harvalautojen varaan asennetaan tiiviisti eläinten hyökkäykset kestävä tuulensuojalevy. Eristekorkeutta käytetään tarvittavasti, kuitenkin enintään tuhkaluukkujen koreuden antama määrä. Eristeen päälle ilmansulkupaperi, koolauspuut ja lattialauta, joka vahataan.

Välipohja

Kaikki vanhat sekalaiset eristeet viedään pois, korjataan rakenteet, puhdistetaan jäävät rakenteet, asennetaan uudet  puhtaat eristeet ja tehdään uudet pintarakenteet.

Ilmanvaihto

Asenetaan uudet säädettävät raitisilmaventtiilit korvausilmaa varten ja uudet säädettävät poistoilmaventtili.  Venttiilit lukitaan niin, että niitä ei voi kokonaan sulkea.

Sähkötyöt

Söhköasennukset tehdään pintatyönä.

Suunnittelu

Ottakaa yhteyttä paikalliseen suunnittelijaan, jolla on mahdollisuus tulla paikalle ja tehdä rakennesuunnitelmat.


 

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / vanhan betonilattian päälle puulattia":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kate ja uudet kukat
Voiko vanhan, osittain "kadonneen" puutarhakatteen päälle laittaa uutta puutarhamultaa, istuttaa kukkia ja laittaa uutta katetta?...
Nurmikon uusiminen
Olemme ostaneet vanhan talon ja nyt hauaisimme uusia nurmikkoa ja osa perennapenkkejä hävitettäisiin siinä samalla. Mitä nyt kannattaisi tehd...