Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 9.7.2014 11:19

Kysymys: Tuvan ja saunan ilmanvaihto ja lauteiden kiinnitys

Huvilat ja mökit

Hei.Miten tulisi toteuttaa tällaisessa tapauksessa tuvan ja saunan ilmanvaihto? Kysymyksenä lähinnä se, minne tuuletusräppänät tulee sijoittaa? Kuvat täällä.Mökissä on siis korkeakattoinen tupa, sauna ja sen päällä tupaan yhteydessä oleva parvi. Saunan lattia ponttilautaa, seinustoilla 1,5cm raot. Lauteet tulee kuvassa olevalle takaseinälle. Tuleeko ikkunan ympärykset villoittaa kauttaaltaan ja tuleeko myös niihin asentaa ilmansulkupaperi, entä saunan ja tuvan väliin villojen päälle vielä alumiinipaperi?Räppänät olisi tarkoitus tehdä niin, että ainakin saunassa ne olisi avattavat omatekoisilla kiskoillta tähän tyyliin: ilmanvaihtoventtiili Reikäsahalla tekisin reiät 92mm hirsiseinään, ja ulkopuolelle itikkaverkko, mutta minkä kokoiset reiät olisi passelit?Vielä lauteista:

Voiko niitä kiinnittää liimattuun kahi-seinään, vai tuleeko tehdä tuet lattiaan?Kiitos kovasti!

 
Kysymyksiä: 22 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Laita tuuletusräppänä parven ylimpään osaan ja saunassa lauteiden taakse noin 20cm katosta alaspäin.
Ikkunoiden ympäryksiin kannattaa leikata uretaanilevystä täytepalat, koska aukot näyttää olevan väljät ja jätä täytepalojen ja ulkopuolisen rakenteen väliin noin 10 mm raot ja pursota ne uretaanivaahdolla täyteen, näin ne eivät tarvitse ilmansulkupaperia.
Saunan ja tuvan väliseen seinään alumiinivuorauspaperi saunan puoleiseen pintaan koolauslautojen ja runkopuiden väliin, saumat hyvin teipaten.
PN

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Tuvan ja saunan ilmanvaihto ja lauteiden kiinnitys":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen TI-mieskin antama (11.7.2014 22:48) kommentti

Nykyään kait suositellaan saunomisen ajaksi poistoa lauteiden alta lattian rajasta ja saunomisen jälkeen/muulloin katon rajasta? Muista myös laittaa riittävä (säädettävä) korvausilma tupaan ja saunaan, yleensä paras paikka mahdollisimman alas. Suosittelen eristykseksi seiniin ja kattoon "Saunasatua", sen ja muiden rakenteiden väliin n. 20mm tuuletusrako.
Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Cannan talvettamisesta
Olen talvettanut cannoja jo monta vuotta. Nyt kokeilin laittaa tuvan alle jossa tällä hekellä näkyy olevan lämmintä 4,1 astetta. Kosteutta o...