Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 4.9.2013 12:32

Kysymys: Tervapaperi seinässä

Huvilat ja mökit

Hei!
Meillä on rakenteilla saunarakennus jossa on lämmintä tilaa 18,00m2.Timpurin suositteli että pesuhuoneeseen ja pukuhuoneeseen kannattaa laittaa muovin tilalle tervapaperi.Saunarakennuksessa on lattialämmitys ja kaikki seinät ovat paneelia.Saunarakennus on muutoin kylmillään ja silloin kun olemme paikalla on lattialämmitys päällä.Kiitos etukäteen vastauksesta!

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Pesuhuoneessa paneelin alle pitää asentaa alumiinipaperi vesieristeeksi ja se liitetään lattian vesieristeeseen. Alumiinipaperin päälle tehdään tuuletusrimoitus ja panelointi. Pukuhuoneessa ilmankosteus nousee saunomisen yhteydessä varsin korkealla, ja siksi suosittelen paneelin alle asennettavaksi höyrysulkumuovin.

Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Tervapaperi seinässä":
Jäsenen marksto antama (4.9.2013 20:1) kommentti

Koska rakennus on ajoittain kylmillään, timpuri on suositellut mielestäni aivan oikein.

Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (7.9.2013 1:2) kommentti

Ei höyrytiiviitä seinärakenteita osittain vuodesta täyskylmänä oleviin

tiloihin. Timpuri oikeassa. Saunan ja pesuhuoneen tuuletusventtiilit ja niiden käyttö / saunan jälkilämmitys (saunomisen jälkeen pari klapia lisää)ovat osaltaan oleellisia nopean kosteuskuormituksen poistamiseksi.

Jäsenen Betonitohtori antama (7.9.2013 7:31) kommentti

Jos rakennusta käytetään kylmänä vuodenaikana (talvella) niin silloin voi tulla ongelmia jos saunasta ja pesuhuoneesta puuttuu höyrysulku.

Miksi tilat pitä olla täysin kylmänä?

Jäsenen ruosu antama (7.9.2013 7:38) kommentti

"Miksi tilat pitää olla täysin kylmänä..." No jos on sähköistämätön mökki Iijoen törmällä ja itse asuu esim. Espoossa...?

Jäsenen Betonitohtori antama (7.9.2013 8:4) kommentti

No mikäs siinä...

Jos tiloja käytetään kylmänä vuodenaikana, tulee ongelmia....

Jäsenen ruosu antama (7.9.2013 8:31) kommentti

Mikä siis tarkoittaa sitä että kysyjän alkuperäisillä ehdoilla tulee ongelmia teki miten teki...?; jos ei pidetä lämpöä päällä että voi sen muovin sinne laittaa!

Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (7.9.2013 23:28) kommentti

Onneksi tuota Alumit-paperia/höyrysulkumuoveja ei oltu keksitty aiemmin. Ainakin Turun saaristossa löytyy varmaan satoja rantasaunoja, joita lämmitetään satunnaisesti talvisin: ainakin joulu-hiihtolomien aikana. Rakennettu 50-luvulla,osassa purueriste. Eikä paneelin alla aina kunnon tuuletustakaan - mutta tervapaperi on. Tuuletus ja tilojen jälkilämpö on oleellista.Pienikin peruslämpö jatkuvasti olisi aina hyvä näissä osavuoden kylmillään olevissa (asuin)tiloissakin.Tarkoitan, että ulkolämpötilan ollessa -20 astetta riittää sisällä -5 astetta pitämään

vesihöyryn osapaineet oikeansuuntaisina. Kohtuuhintaisia aurinkopaneeli systeemejäkin löytyy tätä varten -puhaltimella varustettujakin.Lattia-lämmityksen jatkuva päälläpito(sisälämmölle +/0 astetta) riippuu eniten eristeistä. Lattiapinta-alan mukaan sähkönkulutus lienee kertaluokkaa: 18m2*50w/m2*30vrk = 27kwh/kk sulanapitolämmitykseen.

Jäsenen Ra.insvm.-69 antama (8.9.2013 0:6) kommentti

Sormi oli nopeampi kuin kone tai ajatus hitaampi?  Sähkönkulutuslaskelmastani puuttui kerroin 24h/vrk.     Siis uudelleen:18m2*50w/m2*24h/vrk* 30vrk/kk = n.650 kwh/kk. Maksanee siis max. n. 500,-/ talvikausi.

Jäsenen ruosu antama (8.9.2013 9:51) kommentti

Nuo laskelmat on niitä kirjoituspöytähommia, eikä paljon kertoimia lisäämällä parantuneet...! Pitäisi olla, ja voihan olla, että se eristys ja lattiarakenne muutenkin on aivan EXTRA SUPER PRIMA, että 50 W neliölle riittää? Toisaalta jos näin on niin ei se lattialämmitys silloin kuluta virtaa 24 tuntia/vrk, termostaattihan sitä yleensä säätelee, kyllä sen nyt joskus luulisi vähän lepäävän! Eiköhän tässäkin olisi sorptiokuivuri se paras ratkaisu; kuivattaa paikat, kierrättää ilmaa ja lämmittää! Ehkä sellainen 350-400 € investointi! Lattialämmityksen voi silti pitää aktivoituna koko ajan, ei vaikuta mielestäni sähkönkulutukseen kokonaisuutena,kompensoivat hyvin toisiaan.
Lattialämmön käyttö silloin tällöin "paikalla ollessa" tilojen lämmitykseen ei ainakaan minun mielestäni ole hyvä ratkaisu, voi sekin aiheuttaa kondenssiongelmia...!
Mitä tuohon tervapahviin tulee, niin siinä vaan vieläkin sitä mieltä että kyllä se vaan toimii, jos ei nyt ole kyseessä rykmentin- tai joku muu yleinen pesuhuone. On niitä muuallakin kuin Turus`...!; paikkojen kuivatus ja tuuletus on A&O ! Ja tuo kuivurihan se sen homman hoitelee...!
P.S Ja tekipä mitä teki, niin jonkunlaista lämmintä mielestäni kumminkin pitäisi olla koko ajan, ihan vaan yleisen mukavuuden ja hyvinvoinnin kannalta !

Jäsenen Halpakorjaus antama (8.9.2013 10:0) kommentti

Jotain täytyisi tehdä näille ns. peruslämmöllä oleville mökeille. Ylimääräinen kakkosasunnon sähkövero saisi harkitsemaan tuota älytöntä energian tuhlausta.Kakkosasunnon sähkön hinta voisi olla hyvin vaikkapa kaksinkertainen, silloin ehkä harkittaisiin muitakin mahdollisuuksia kuin tyhjän mökin lämmittämistä talviaikaan.

Jäsenen ruosu antama (8.9.2013 10:15) kommentti

No eiköhän se sähkönkulutus ole suunnilleen sama loppujen lopuksi, riippumatta siitä, onko rakenteissa peruslämpö jatkuvasti, vai lämmitetäänkö ne sitten yks kaks silloin tällöin käyttölämpötilaan...?

Tyhjä ei paukahda...! "Säästöä" täytyy yrittää saada aikaan järkevällä eristyksellä ja muulla suunnittelulla! "Minkä voimassa voittaa..."!

Jäsenen Halpakorjaus antama (8.9.2013 11:16) kommentti

"No eiköhän se sähkönkulutus ole suunnilleen sama loppujen lopuksi, riippumatta siitä, onko rakenteissa peruslämpö jatkuvasti, vai lämmitetäänkö ne sitten yks kaks silloin tällöin käyttölämpötilaan...?"Kulutus ei ole lähellekään sama, mikäli lämmitetään muutaman kerran talven aikana, niin kuin yleensä. Peruslämpöä pidetään myös paljolti pelkästään siksi, koska halutaan etteivät vesiputket jäädy talvella (ei osata tyhjentää vesijohtoja).Suunnittelussa pitäisi lähteä siitä että mökit voisi jättää kylmilleen talveksi (tuuli- tai aurinkovoimalla toimiva kosteudenpoistaja mökkiin).

Jäsenen marksto antama (8.9.2013 19:8) kommentti

Niinpä niin, niin on monta mieltä kuin on miestäkin. Sehän kysyjällekin nyt vahvistui.


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: