Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 13.5.2014 10:28

Kysymys: Pyöröhirsimökin painumisen korjaaminen

Huvilat ja mökit

Moikka,

Meillä on höylätystä pyöröhirrestä tehty mökki (rakennettu -81), joka on painunut niin että näyttää lepäävän kuistin pystytolppien päällä eli toisessa sivussa on raot hirsien loppupäissä. Nyt tämä on myös aiheuttanut sisätiloissakin yhden nurkan vetoisuutta. Kannattaako itse lyhentää kuistin tukipalkkeja vai pitäisikö ensin tutkia onko tuon kulman perustuksessa myöskin vajoamaa?

Entäs ikkunoiden ja ovien kiinnitykset, luin jostain ettei niitäkään saisi kiinnittää suoraan hirteen jotta painuminen tapahtuisi oikein. Tuo rako on juuri samalla seinällä isoimman ikkunan lähettyvillä. Voisiko tälläkin olla yhteyttä rakoihin? 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tutki onko perustuksessa vajoama, jos on, niin tunkin avulla tai kiilaamalla nosta tarpeeksi ylös. Saattaa olla, että syynä on hirsirakenteen normaali painuma ja kuistin tukipalkit on asennettu niin, että ne eivät painu ja siitä johtuu raot hirsien välissä toisen sivun loppupäässä.
Ikkunat ja ovet kiinnitetään yleensä metalliliuskoilla hirsiseinään niin, että ne mahdollistaa hirsiseinän tasaisen painumisen. Ikkuna- ja ovipielissä pitää olla pystykarat, jotka tukevat hirsirakenteen ja hirsien päät on lovettu hirsien keskilinjalta niin, että pystykarat ovat lovissa sen verran väljät, että niittenkin puolesta hirsirakenne pääsee painumaan tasaisesti.
Isoimman ikkunan kiinnitys saattaa olla juuri sellainen, että se ei anna hirsirakenteen painua niin kuin pitäisi.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Pyöröhirsimökin painumisen korjaaminen":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: