Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 19.7.2022 0:15

Kysymys: Kesämökin vanha sauna huoneeksi

Huvilat ja mökit

1970- luvun alun kesämökin päädyssä on sauna, joka muutetaan nukkumahuoneeksi. Huone eristetään lämmitettäväksi, vaikka talvisin jätetään kylmäksi. Huoneesta ei yhteyttä mökin muihin huoneisiin. Väliseinät tiilestä. Vanhat sisärakenteet purettu.

Tiiliseinien alimmat tiilet ovat olleet kosteita ja entisen kiukaan takaa murentuneita. Nyt kuivuneet. Voiko tiilissä olla mikrobeja? Miten tiiliverhous pitäisi käsitellä?

Ulkoseiniin on asennettu uudet mineraalivillat ja paperi on verkkovahvistettu ilmansulkupaperi. Onko oikea paperi? Ulkoverhous mineraalilevyä. Sisäverhous tulisi paneelista.

Lattiaan on laitettu Finnfoam levy ja alle jätetty vanha hiekka. Pitäisikö hiekka poistaa ja korvata sepelillä? Millainen rakenne lattiaan kannattaa rakentaa, kun halutaan lautalattia?

 


Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Hei!
Seinät ovat kalkkihiekkatiiltä joka on melko heikkoa varsin kostuessaan kuten ne saunassa ovat tehneet. Seinät koolataan proppaamalla laudalla 22x100 ja päälle paneeli. Ulkoseinät toimivat kesäkäytössä esittämälläsi tavalla. 
Lattia on hieman ongelmallisempi. Onko lattian alla oleva hiekka kosteaa, sillä jos se on maaperästä nouseva kosteus vaikeuttaa lattiarakennetta. Jos lattian alla oleva hiekka on kuivaa valaisin eristeen päälle betonilattian, joka voi pinnottaa esimerkiksi laminaatilla.  Jos halutaan puulattia se ei saisi olla yhteydessä maaperään eli sen alle tulisi saada ilman kierto. Nyt kun kyseessä on kuitenkin nukkumahuone eikö lattian pintamateriaali ole melko merkityksetön? Puulattian voi rakentaa betonilattian päälle kelluvana rakenteena eli laudat liimataan toisiinsa esimerkiksi uretaaniliimalla eikä niitä kiinnitetä ollenkaan alustaansa, vaan alle laitetaan muovi tai ohut lämmöneriste /uretaani tai finnfoam. Lattia toimii itsenäisenä pintana. Lattian teossa tulee huomioida puun runsas paisuminen varsinkin laudan leveyssuunnassa, ilman kosteuden vaihdellessa, joka käytännössä tarkoittaa sitä että seiniin nähden lattiaan täytyy jättä noin 10-15 mm rako. Lattian teossa tulee huomioida, että montaakaan lautaa ei voi kerrallaan liimata toisiinsa, sillä ne täytyy puristaa seinästä kiilaamalla muutama lauta kerrallaan. Puristettaessa kannatta käyttää katosta tukipuuta, jotta lauta ei nouse ylös kaarelle lautoja kiristettäessä. Lattialistat kannattaa laittaa normaalia paksummat jotta lautalattia kuivuttuaan ei  tule pois listan alta.
Tiiliseinät eivät ylläpidä kuivuttuaan mikrobikasvustoa. Aivan tyhjentävää vastausta on vaikea antaa kun ei pysty olosuhdetta paikan päältä toteamaan.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / Kesämökin vanha sauna huoneeksi":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Punainen lupiini
Olen yrittänyt kasvattaa kesämökin pihalla (Mikkelin läänissä) punaista lupiinia. Yhdestä siemenpussisista vain yksi kukka lähti k...