Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huvilat ja mökit aihealue Seuraava
pvm: 22.6.2022 10:40

Kysymys: -68 kesämökin alapohjaremontti

Huvilat ja mökit

Mökki ollut kesäkäytössä ja talvet kuivanapitolämmityksessä. Neliöitä 40 ja umpisokkeliperustus kuivalla soramaalla ilman salaojitusta.

Ajan myötä alkanut miettiä mökille tullessa lievää hajua, jonka epäilen tulevan lastulevyseinistä. Harkinnassa tietysti rossipohjalattian ja seinäeristeiden uusiminen. 

Tilanne ja olosuhteet alapohjassa eilen kuvien mukaiset, mielestäni paremmat kuin odotin. Remonttia miettiessäni mitä mieltä noista kuvista ja mittausarvoista? Pitäisikö tuuletusta tehostaa sitä ennen? 

 Kysymyksiä: 2 kpl

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Tuuletusta on lisättävä huomattavasti, sillä kosteutta on liikaa ja lisäksi ilmeisesti tuon ulkosäleikön kautta alapohjan tuuletusta on hoidettu. Ulkosäleikkö on liian matalalla ja sitä kautta jopa sadesi pääsee sinne. Suosittelen kellari - ja alapohjatilojen ilmanvaihtoon suunniteltujen tuuletusputkien asentamista. Yleensä tuollainen kertomasi haju tulee huonosti tuulettuvista alapohjista. Jos kuivanapitolämmitys on toiminnassa, niin lastulevyn hajua ei pitäisi ilmetä. Rossi pohjan kuvissa näkyy vaaleaa materiaalia puun pinnoilla, joka saattaa olla aktiivista homekasvustoa. Suosittelen tutkintaa ja jos epäily on oikea, niin korjaus- / uusintatyötä.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huvilat ja mökit / -68 kesämökin alapohjaremontti":
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen kkp antama (23.6.2022 20:29) kommentti

Kiitos! Ihan relevantteja epäilyjä ja ajatuksia. Noita tuuletusaukkoja on mökin sokkelissa yhteensä 4 ja mittaan niiden pinta-ala vielä. Mökkiin laitettu sadevesikourut, sen vierestä puut poistettu ja talvella lumet aurattu seinustoilta viime vuosina. Tilannetta parannettu siis jo alkuperäiseen nähden paljon. Tuo valkoinen noissa laudoissa on onneksi betonimuottien lautoihin jäänyttä laastia kun sokkelin valun lautoja hyödynnetty lattiassa. Kosteusprosentti ylärajoilla näin alkukesästä ja aion pistää lisää tuuletusaukkoja tai noita paaluja. Pitää vaan löytää timanttiporaaja joka saa sokkeliin siistit reiät niitä varten. 


Kommentoi:*


Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Punainen lupiini
Olen yrittänyt kasvattaa kesämökin pihalla (Mikkelin läänissä) punaista lupiinia. Yhdestä siemenpussisista vain yksi kukka lähti k...