Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 22.9.2013 13:2

Kysymys: Viherraitamatti kellastuttaa lehtiensä kärkiä

Huonekasvit

Hei, minulla on tällainen kasvi, luultavasti viherraitamatti. Se on ollut minulla jo useita vuosia.

Kesällä se oli hoidossa noin viisi viikkoa, ja elokuussa sain sen taas omaan huomaani. Sitä oli kasteltu erittäin paljon noiden viiden viikon aikana, joten jouduin vaihtamaan mullat, sillä ne olivat aivan läpimärät.

Lehtien kärjet olivat siis kellastuneet jo silloin, kun hain elokuussa kasvini takaisin kotiin. Kärjissä olevat keltaiset/ruskeat alueet ovat ehkä hieman laajentuneet viimeaikoina.

Miten kasvia tulisi hoitaa jotta se pärjäisi talven yli? kasvi on lasitetussa umpinaisessa ruukussa, ja multa on vain vähän kostean tuntuinen. kasvi on ollut vähäisessä kastelussa. Tulisiko kasvia kastella enemmän/vähemmän? Olisiko ruukun vaihtaminen tärkeää?

Lisää kuvia:
        http://ubuntuone.com/30iWHWRuY8KHa2Ndc7i7i7
        http://ubuntuone.com/0vhXZ5xUq6BkaSIY1f25mV
        

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Kasvisi kuuluu tosiaan Marantakasveihin. Kyseessä on joko raitamatti (Ctenanthe burle-marxii) tai nukkuleena (Stromanthe amabilis), näistä risteytyksistä kun ei aina voi olla täysin varma.

Lehtien reunojen ruskettumiseen voi olla muutamia syitä. Tarkista kasvisi ensin ripsiäisten varalta (tee mäntysuopakäsittely tarvittaessa). Syynä saattaa olla myös liian kuiva huoneilma (sumuttelu ja vesiastiat) tai ihan vain talvilepoon valmistautuminen.

Toki kasvisi saattaa kärsiä myös hukkumisoireista liikamärkyyden takia - vaikka se pitääkin tasaisesta kosteudesta niin märkyyttä se ei kestä. Umpinaisessa ruukussa olevaa kasvia tulee helposti kasteltua liikaa; sopivan kastelutiheyden löytäminen on hankalaa, eikä liika vesi pääse poistumaan multatilasta. Tasainen kastelu, suihkuttelu ja korkea ilmankosteus ovat nukkumateille mieleen. Ensi keväänä kun vaihdat kasviisi uuden, turpeisen ja hiekkapitoisen mullan, niin istuta se pohjareiälliseen ruukkuun, niin vältyt ainakin liikakastelun seurauksilta.

Katso linkistä mitä Keskustelupalstalla puhutaan tästä aiheesta...

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Viherraitamatti kellastuttaa lehtiensä kärkiä":

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Omenapuu koputtelee ikkunaan
Pihallamme on noin 30 vuotta vanha omenapuu joka on aivan liian iso ja alkaa kolkutella ikkunoita Haluaisin leikata sitä ohjeiden vastaisesti nyt ennen ensi kevä...
Syyshortensian kasvuL
Mistä johtunee syyshortensiani (Grandiflora) hidas kasvu? Se on terveen näköinen, kukkiikin vähän, mutta pysyy matalana (noin 50 cm) laakean mall...
Kiinanruusun lehdet kellastuvat
Sain keväällä kiinanruusun, jossa oli useita nuppuja. Puutarhalta meille muutettuaan se pudotti useita nuppujaan, mutta alkoi myös availla osaa niist&...