Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 24.3.2015 15:11

Kysymys: Sulkasaniaisen mullanvaihto

Huonekasvit

Hei, minulla on isoäidin peruja todella iso sulkasaniainen. Se on suuressa altakasteluruukussa, multaa ei ole vaihdettu useaan vuoteen Nyt ruukku näyttää olevan täynnä kuivia lehden tynkiä ja ilmavarsien jämiä. Tosin on siinä vielä lehtiäkin ja uuttakin näyttää jo pukkaavan.

Luin sivuiltanne, että saniaisen voisi jakaa. OK - mutta miten saan tuota korkeutta vähennettyä? Kiskonko vain pois niitä vanhoja kuivia tynkiä - vai leikkaanko juuria alta?
Pelkään kovasti, että saan kasviparan toimillani kuolemaan.


yst terv pieni viherpeukalo

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus

Sulkasaniaisesi kaipaisikin varmasti jo uutta multaa juurilleen. Korkeuttahan et sinällään pysty vähentämään, mutta melko reipasotteisen mullanvaihdon voit kasvillesi tehdä. Paras ajankohta onkin juuri nyt, kun kevätaurinko paistaa ja uutta kasvua alkaa näkymään!

- Kastele kasvi muutamaa tuntia ennen työhön ryhtymistä, niin se on hyvässä nestejännityksessä. Kostuta myös uusi multa valmiiksi, jotta kasvualustaan muodostuu hyvä rakenne.

- Ota terävät sakset ja leikkaa kaikki kuivuneet lehdenvarret tyveä myöten poikki ja ravistele ruukkuun pudonneet lehdykät kasvualustan pinnalta pois.

- Koputtele juuripaakku irti ruukusta ja ravistele ja raaputa kaikki loput, vanhat mullat pois juurakosta.

- Pienennä juurakkoa SIVUILTA sopivaksi katsomasi määrä joko repimällä varovasti tai saksilla harkitusti. Voit myös halutessasi halkaista juurakon kahtia ja istuttaa ne kahteen eri ruukkuun.

- Istuta kasvi uudelleen samaan tai hieman isompaan ruukkuun, turvepitoiseen multaan. Sumuttele ja suojaa tarvittaessa muovihupulla. Ihanteellinen kasvulausta on kosteaa, joten älä kastele heti istutuksen jälkeen.

Odota pintamullan kuivahtamista ennenkuin kastelet ensimmäisen kerran. Parin kolmen viikon ajan kestävän juurtumisen ajan kannattaa kastella melko varovaisesti; tämän jälkeen kastelua voi lisätä.

Ps. Kasvia voi myös lisätä/uudistaa rönsytaimista.

Kertauksena hoito-ohjeet: Sulkasaniainen on helppo kasvi. Viihtyy valoisassa (ei paahteessa)ja puolivarjoisalla paikalla; jopa pohjoisikkunalla. Kasvukaudella mieto lannoitus parin viikon välein. Pitää runsaasta kastelusta kautta vuoden; pintamulta saa vähän kuivahtaa, mutta muuten kasvualusta ei saa kuivua. Sumuttele usein, äläkä sijoita patterin tai muun lämmönlähteen läheisyyteen. Sulkasaniainen ei pidä siirtelystä.Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Sulkasaniaisen mullanvaihto":
Jäsenen J5697052222 antama (26.3.2015 11:30) kommentti

Kiitos tarkoista ohjeista - nyt ryhdyn toimeen hyvin mielin.
Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: