Kysy, vastaamme -palvelussa Puutarha.net-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä puutarhasta, rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Huonekasvit aihealue Seuraava
pvm: 30.10.2018 9:10

Kysymys: Ötökät huonekasveissa

Huonekasvit

Hei, en tiedä onko tämä sopiva paikka kysellä tätä, mutta kuitenkin. Minulla on ötököitä varjoviikunassa joita en ole saanut tunnistettua. Vihanneskirvat on ollut lähimpänä, mutta nämä eivät tee seittiä eivätkä koskaan ole itse kasvissa, ainoastaan mullassa. Näitä oli aiemmin myös orkideassa joka kuoli muista syistä enkä tätä kerennyt silloin selvittää. Tästä orkideasta yritin aiemmin noita ötököitä häätää upottamalla kasvia veteen, pesuaineella ja kukkakaupasta ostamalla myrkyllä. Millään näistä en noista ötököistä päässyt eroon. Ne ovat todella pieniä, todella vaikeita nähdä ellei niitä vartavasten lähde etsimään. Väriltään ne on haalean ruskeita/oransseja, jalkojen määristä tms en osaa sanoa koska paljaalla silmällä niitä ei näe. En ole huomannut että olisivat varsinaisesti vahingoittaneet varjoviikunaa, mutten osaa sanoa kauanko noita on tuolla ollut sillä jokaisella kerralla en niitä löydä kun ovat piilossa. Orkideassa nämä olivat riesana pitkään, eivätkä silti siis koskaan muuttuneet miksikään tai levinneet kasvin lehdille tai varteen.

 

Kommentoi:*
Virallinen Vastaus
Vaikka seittiä ei olekaan havaittavissa, niin kuvauksesi sopii kuitenkin täysin vihannespunkkiin. Ne ovat 0,5 mm pitkiä, useimmiten oranssinsävyisiä hämähäkkieläimiä. Ilmeisesti niiden määrä on kuitenkin pysynyt niin kurissa, ettei kasveille ole syntynyt haittaa. Vihannespunkkeja torjutaan nostamalla ilmankosteutta (sumuttelemalla, astioilla, kostuttimilla yms.) ja viilentämällä huonelämpötilaa. Useimmat torjunta-aineet vaativat torjunnan toistamisen pari kolme kertaa muutaman päivän välein (tuhoavat vain aikuiset yksilöt eivätkä muna-asteita).

Neudorffin valikoimista löydät ympäristöystävälliset vaihtoehdot tuholaisten torjuntaan!

Ps. Toki on mahdollista että kyseessä ovat myös hyödylliset petopunkit, joita on käytetty kasvatusvaiheessa apuna biologisessa tuholaistorjunnassa. Valitettavasti lajien erottaminen toisistaan on lähes mahdotonta ilman mikroskooppitutkimusta.

Narsissi / Narcissus
Arvostele vastaus kysymykseen "Huonekasvit / Ötökät huonekasveissa":
Puutarha.net Vastaajat

Kommentoi:*


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ötököitä samettiruusuissa - ja kasvihuoneessa!
Samettiruusuissa on jo toisena vuotena peräkkäin "ötökkä", joka tuhoaa lehdet laikukkaiksi ja sitten koko kasvi kuivaa. Kasvi on kasvat...
Kuoriaisten torjunta kompostista
Metsämökin avokompostiini ovat pesiytynyt kultakuoriaisen toukat, jotka jo kolmena kesänä kuoriuduttuaan imevät herttavuorenkilven ja narsissien...